Ove uobičajene navike mogle bi nam pomoći da živimo više od 20 godina duže

Foto: Shutterstock

NAVODNO postoji nekoliko jednostavnih pravila za dodavanje godina našem životu. Usvajanje nekih jednostavnih, zdravih navika do srednje dobi isplatit će se u budućnosti, pokazuje novo istraživanje predstavljeno na godišnjem sastanku Američkog društva za prehranu.

Kako donosi New York Post, istraživači su proučavali podatke prikupljene od više od 700 tisuća američkih veterana, promatrajući kako se njihov očekivani životni vijek promijenio na temelju broja zdravih navika koje su usvojili. Otkrili su da je prihvaćanje određenih navika u prosjeku produžilo životni vijek muškaraca za 24 godine, a žena za 21 godinu.

"Bili smo stvarno iznenađeni koliko se može dobiti usvajanjem jednog, dva, tri ili svih osam čimbenika životnog stila'', rekao je Xuan-Mai T. Nguyen, specijalist zdravstvene znanosti pri Odjelu za pitanja veterana i student četvrte godine medicine na Medicinskom fakultetu Carle Illinois.

"Rezultati našeg istraživanja sugeriraju da je usvajanje zdravog načina života važno i za javno zdravlje i za osobnu dobrobit. Što prije, to bolje, ali čak i ako napravite samo malu promjenu u svojim 40-ima, 50-ima ili 60-ima, ona je još uvijek korisna." Kako objašnjava Nyugen, navike koje produljuju naš život uključuju:

  • fizičku aktivnost
  • prestanak pušenja
  • izbjegavanje stresa
  • pravilnu prehranu
  • dovoljno kvalitetnog sna
  • dobre odnose s drugim ljudima.

Kako bi došli do ovih rezultata, istraživači su koristili podatke iz medicinske dokumentacije i upitnike prikupljene od gotovo 720 tisuća ljudi u dobi između 40 i 99 godina koji su bili uključeni u milijunski veteranski program Veterans Affairs između 2011. i 2019. godine.

Uobičajeni čimbenici koji pridonose kraćem životnom vijeku uključivali su najvećim dijelom premalo tjelovježbe, konzumiranje nezdrave hrane i pušenje. Znanstvenici su primijetili da su ti čimbenici povezani s 45 posto većim rizikom od smrti tijekom razdoblja istraživanja, dok je kod ostalih nezdravih navika postotak malo manji, ali ipak značajno opasan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.