Ovih dana jedemo puno sladoleda. Evo zašto to nije dobro

Foto: Pixabay

Bez obzira na to koliko su ručak ili večera zasitni, ovih dana žudimo za sladoledom i jedemo ga gotovo svaki dan. Poznato je da ta hladna poslastica nije baš zdrava, ali kako točno njena konzumacija utječe na tijelo?

Dijetetičarka Kiran Campbell kaže da se ne moramo odreći sladoleda kako bismo živjeli zdravo, ali ključna je umjerenost.

"Postoji razlika u tome jedete li jednu kuglicu sladoleda ili tri. Bitna je i cjelokupna prehrana. Netko tko jede hranu siromašnu hranjivim tvarima i završava dan sladoledom, imat će drugačije zdravstvene učinke od nekoga tko jede hranu bogatu hranjivim tvarima i na kraju dana se počasti sladoledom", izjavila je Campbell za Parade.

Drugim riječima, veća je vjerojatnost da će doći do negativnih zdravstvenih posljedica kada se pojede veća porcija, uz drugu hranu siromašnu hranjivim tvarima.

"Glavni razlog zbog kojeg se sladoled smatra nezdravim je udio zasićenih masnoća i dodanih šećera. Kada se konzumiraju prekomjerno, zasićene masti i šećer negativno utječu na zdravlje srca, podižući količinu LDL kolesterola u tijelu. To povećava rizik od moždanog udara, bolesti srca i srčanog udara", pojasnila je.

Konzumacija sladoleda povezana je s višim razinama anksioznosti i depresije

Konzumacija previše zasićenih masnoća i dodanih šećera također negativno utječe na mozak.

"Znanstvene studije potvrdile su da je ultraprerađena slatka hrana, poput sladoleda, povezana s višim razinama anksioznosti i depresije. Druga istraživanja o prehrani s visokim udjelom saharoze, koja je glavni zaslađivač u sladoledu, pokazuju da konzumacija velikih količina tog sastojka smanjuje našu sposobnost prilagodbe promjenjivim situacijama te također može narušiti kratkotrajno i dugoročno pamćenje", ističe dijetetičarka.

Uz navedeno, sladoled možda nije dobar ni za zdravlje crijeva.

"Studije pokazuju da prehrana s visokim udjelom jednostavnih šećera, poput sladoleda, može povećati propusnost tankog crijeva kod zdravih ljudi. Ovo povećanje propusnosti u osnovi znači da toksini mogu dospjeti u krvotok i uzrokovati upalu ili druge zdravstvene probleme", napomenula je.

Umjerenost je ključna

Neki proizvođači sladoleda u svojim proizvodima koriste emulgatore koji nisu pogodni za crijeva.

"Na primjer, emulgatori poput karboksimetilceluloze i polisorbata 80 mogu smanjiti raznolikost bakterija u crijevima ili dovesti do upale niskog stupnja ili kolitisa kod nekih osoba. Čak i određene vrste karagenana, koje se općenito smatraju sigurnima, mogu biti povezane s bolestima iritabilnog crijeva i upalom unutar gastrointestinalnog sustava", dodaje Campbell.

Zaključno, vrijedi ponoviti da je najvažnija cjelokupna prehrana i količina sladoleda koju jedemo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.