Ovo je namirnica koju trebamo jesti kada smo dehidrirani, prema dijetetičarima

Foto: Pexels

PJEŠAČENJE ili trčanje na duge staze može biti opasno za našu hidraciju. Znojenjem izbacujemo više tekućine nego što možemo nadoknaditi. Dehidracija se događa kada tijelo ne dobiva dovoljno vode za ispravno napajanje stanica i održavanje zdrave funkcije tijela i mozga. Osim osjećaja žeđi, dehidraciju možemo prepoznati po vrtoglavici, suhim usnama i umoru.

Žeđ je najlakše utažiti pićem, ali postoji jedna namirnica koja je bogata elektrolitima, poput kalija i natrija. Na iznenađenje mnogih, to je slani kikiriki, tvrdi dijetetičarka Laney Morse.

"Mala šaka kikirikija osigurava natrij, kalij i magnezij. Te tvari pomažu da najbolje iskoristite vodu koju pijete. Ako popijete vodu i zatim pojedete porciju slanog kikirikija, elektroliti u orašastim plodovima pomoći će vašem tijelu da povuče vodu u stanice i iskoristi je", pojasnila je za Eat This.

Kikiriki je poznat i po vlaknima i proteinima, važnima za oporavak nakon treninga. Od alternativnih namirnica koje pomažu kod dehidracije Morse izdvaja slane sjemenke (suncokreta ili bundeve), slane mahunarke (pečeni slanutak ili grašak) i druge slane orašaste plodove (bademe, indijske oraščiće, pistacije).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.