Ovo je opasan znak da jedete previše čipsa

Foto: Pexels

PREMA istraživanju Statiste iz 2020. godine, 85% američke populacije jede čips. Štoviše, čips od krumpira je jedan od najprodavanijih slanih međuobroka, što dovoljno govori o njegovoj popularnosti.

No, čips nije dobar za vas.

Zapravo se upravo čips od krumpira nalazi na prvom mjestu na popisu sedam namirnica zbog kojih ćete se vjerojatno udebljati, prema studiji objavljenoj u The New England Journal of Medicine.

Kako možete znati da jedete previše čipsa?

Dr. Liz Lehman, anesteziologinja i osnivačica Aluminate Lifea, kaže da je "prvi znak da jedete previše čipsa osjećaj nadutosti i natečenosti - osobito natečenost ruku, nogu i usana". Do toga dolazi zbog zadržavanja vode.

"Vrećica čipsa postaje sve veća i veća. Proizvođači znaju da je, jednom kada počnete, teško prestati jesti čips. Što više slanog čipsa s visokim udjelom masti pojedete, to ga više želite", kaže Leann Poston, liječnica iz Invigor Medicala.

Što je "previše"?

Više od jedne porcije dnevno previše je, kaže dr. Lehman. Možda će vas šokirati podatak da bi jedna porcija trebala podrazumijevati samo 18 komada čipsa.

No prema nekima je čak i jedenje jedne porcije čipsa dnevno previše. Alexis Parcells, plastični kirurg i vlasnik tvrtke Parcells Plastic Surgery, slaže se da biste uistinu trebali ograničiti potrošnju čipsa samo na veličinu dlana.

"Većina tradicionalnih čipseva začinjena je velikom količinom soli i ulja. Veće doze dokazano su nezdrave i brzo će dovesti do debljanja", kaže dr. Parcells.

Također, Lehman kaže da se većina simptoma prekomjerne potrošnje čipsa prvenstveno odnosi na prekomjerni unos natrija. Preporučeni unos natrija manji je od 2300 miligrama dnevno, ali većina Amerikanaca unosi preko 3200 miligrama dnevno.

Ako birate čips s okusima poput vrhnja, luka i roštilja, nesvjesno ćete u organizam unijeti dodatne količine soli.

Postoje i neki dugoročni problemi povezani s jedenjem previše čipsa.

Većina opasnih nuspojava jedenja previše čipsa bit će dugoročna, a bilo bi teško označiti čips kao jedinog krivca. 

No, nevjerojatno je teško uočiti i jednu od najgorih nuspojava jedenja previše čipsa: povišeni krvni tlak.

"Čips od krumpira obično ima između 120 i 180 miligrama natrija po porciji. Dugoročno to može uzrokovati povišeni krvni tlak. Nažalost, većina ljudi s povišenim krvnim tlakom nema simptome povezane s tim, a to može biti opasno jer možda se neće pravilno dijagnosticirati i liječiti. Ako se ne liječi, povišeni krvni tlak može dovesti do moždanog udara, zatajenja srca, koronarne bolesti srca i bubrega", kaže dr. Parcells.

Ostale dugoročne nuspojave jedenja previše čipsa su debljanje, problemi sa spavanjem, suha koža, bolesti bubrega, glavobolja i upale, piše Eat This, Not That.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.