Ovo je pet iznenađujućih posljedica jedenja kozica

Foto: Shutterstock

S OBZIROM na to da većina ljudi ljeti boravi u blizini mora barem neko vrijeme, najtraženije namirnice za jelo upravo su plodovi mora. Između ostalog, tu su kozice, omiljena hrana velikog broja ljudi. Njihova je primjena u kuhinji vrlo široka. Kuhane, pohane, pečene, kao dio rižota i u umaku za tjesteninu, divne su u svim navedenim, ali i svim drugim opcijama.

Iako je njihov okus ono na što ste fokusirani, nije loše znati što njihova konzumacija radi za vaše tijelo, bilo to dobro ili loše.

Povećat ćete konzumaciju proteina

Kozice pružaju veliku dozu proteina, sadržavajući oko 19 grama proteina po porciji od 85 grama. Proteini su uvelike poznati po svom doprinosu očuvanju čiste mišićne mase, ali također igra ključnu ulogu u rastu i obnavljanju tjelesnih stanica i tkiva, regulaciji enzima i hormona te održavanju odgovarajuće ravnoteže tekućine.

Mogli biste poboljšati unos bakra

Esencijalni mineral o kojem obično ne govorimo puno, ali je ključan u našoj prehrani je bakar. Bakar je uključen u način na koje tijelo metabolizira željezo i u stvaranje vezivnog tkiva i neurotransmitera.

Možda će vam se povisiti kolesterol

Prekomjerni unos kolesterola doprinosi srčanim bolestima i riziku od moždanog udara. Više nema utvrđenih preporuka za kolesterol u prehrani, ali većina stručnjaka za prehranu predlaže unos ispod 300 miligrama dnevno. Porcija od 85 grama kozica sadrži oko 140 miligrama kolesterola. Problematične su i masnoće koje dodajete u pripremi kozica kao što su maslac, kokosovo ulje i neko drugo ulje za prženje ili pohanje.

Možda ćete unijeti previše soli

Većina komercijalno dostupnih morskih plodova, poput kozica, tretirana je sastojcima koji sadrže puno soli u ulozi konzervansa.

Možda će vam nedostajati omega-3 masti

Morski plodovi se često smatraju zlatnim standardom za unos omega-3 masnih kiselina, ali nažalost, kozice nisu najbolji izvor ovog važnog nutrijenta.

Najveći udio omega-3 masnih kiselina nalazi se u ribi poput haringe, sardine i atlantskog lososa, koji sadrže između 1.19 i 1.83 grama ukupnih omega-3 masnih kiselina po kuhanoj porciji od 85 grama. S druge strane, kozice nude samo oko 0.24 grama ukupnih omega-3 masnih kiselina po kuhanoj porciji od 85 grama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.