Ovo se događa u našem tijelu ako redovito jedemo šljive

Foto: Shutterstock

ŠLJIVE su povezane s velikim dobrobitima za zdravlje, a za mnoge od njih tek rijetki znaju. Kako donosi BBC Good Food, redovita konzumacija ovog voća ima mnogo prednosti. Osim što su bogate vitaminima i mineralima, također imaju i malo kalorija, zbog čega su savršen izbor za zdrav međuobrok.

Kako objašnjavaju dijetetičari, postoji nekoliko promjena koje će se dogoditi našem tijelu ako budemo redovito konzumirali šljive. Kao prvo, one djeluju protuupalno zbog čega nam dokazano mogu pomoći u prevenciji mnogih bolesti uključujući rak i dijabetes.

Isto tako, studije potvrđuju kako je redovita konzumacija šljiva povezana sa snižavanjem tlaka i razine lošeg kolesterola u krvi. Dijetetičari objašnjavaju da ova dva stanja povećavaju rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava, a jedenjem šljiva rizik od njih značajno je manji.

Šljive su bogate raznim vitaminima i mineralima, uključujući kalcij koji osigurava normalno zgrušavanje krvi. Također opskrbljuju naše tijelo kalijem i vitaminom C te su bogate polifenolima koji su povezani sa smanjenim čimbenicima rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Ako jedemo šljive, studije pokazuju da ćemo i lakše mršavjeti. Naime, konzumacija ovog voća usko je povezana s ubrzanim radom metabolizma i poticanjem probave, što doprinosi lakšem skidanju kilograma.

Konzumacija šljiva također može poboljšati kognitivnu funkciju. Studije na životinjama sugeriraju da bogat sadržaj polifenola u šljivama dokazano pomaže u ublažavanju kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.