Ovo su najbolje vrste povrća koje možete jesti za snižavanje visokog kolesterola

Foto: Shutterstock

VISOKI kolesterol može dovesti do srčanih bolesti ili moždanog udara ako se ne drži pod kontrolom. Ovo zdravstveno stanje najbolje se kontrolira lijekovima, ali na tu razinu može se utjecati i prehranom. Jedna studija, objavljena u časopisu Nutrition Reviews 2020. godine, pokazala je da konzumiranje tri vrste voća i povrća dnevno može pomoći u smanjenju razine lošeg kolesterola.

Povrće i voće važno je svakodnevno konzumirati. Nutricionistica Tanya Mehra otkrila je najbolje vrste povrća koje trebate konzumirati na tjednoj razini kako biste utjecali na razinu kolesterola.

Koje vrste povrća preporučuje nutricionistica?

Na popisu povrća koje treba jesti više puta tjedno nutricionistica je izdvojila špinat, kelj, brokulu, mrkvu, slatki krumpir i kupus. Osim namirnica, podijelila je i nekoliko načina na koje se namirnice mogu iskoristiti u prehrambene svrhe. 

"Špinat je popularna namirnica koju vole i odrasli i djeca, a bogat je luteinom i drugim karotenoidima koji pomažu u snižavanju razine kolesterola. Možete ga dodati u salate, smoothieje ili čak kao prilog jelima", ističe Mehra.

Kao drugu dobru namirnicu izdvojila je kelj. Nutricionistica kaže: "Kelj sadrži vlakna i antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju lošeg (LDL) kolesterola. Koristite ga u salatama, juhama ili napravite zdravi čips od kelja."

Brokula je još jedna omiljena namirnica u kojoj mnogi uživaju. "Bogata je antioksidansima i sadrži topiva vlakna koja odlično utječu na zdravlje probave", tvrdi ona. Dodaje da se brokula može peći na pari, u tavici ili na koji god način želite. Uvijek će biti zdrav dodatak prehrani, prenosi Health Shots.

"Mrkva je bogata topivim vlaknima, posebno pektinom, koji može pomoći u snižavanju kolesterola. Jedite ih sirove kao grickalice, dodajte u salate ili kuhajte u juhama i varivima kako biste ostali zdravi", savjetuje nutricionistica.

Batat je zdravija i slađa alternativa krumpiru te postaje sve popularniji. Ova namirnica je "bogata vlaknima i antioksidansima koji mogu pomoći u upravljanju razinama kolesterola", kaže ona. Batat možete konzumirati na različite načine, napraviti pire ili ga koristiti kao bazu za variva i juhe. 

Kao posljednju namirnicu, Mehra je izdvojila kupus. Kupus je "povrće koje sadrži puno vlakana i antioksidansa te ima protuupalna svojstva. Možete ga dodati u salate ili neke druge kombinacije, iako je najpopularnija ona u salati", zaključuje nutricionistica.

Pročitajte više