Znanstvenici kažu da voće koje se nalazi u gotovo svakoj trgovini smanjuje kolesterol

Foto: Shutterstock

Ono što jedemo ima veliki utjecaj na naše zdravlje. Poznato je da određene namirnice smanjuju rizik od opasnih stanja, dok druge mogu imati suprotan učinak.

Kada je riječ o voću, itekako je isplativo konzumirati ga jer je prepuno vitamina i vlakana. Osobito je zdravo crveno grožđe, koje se može naći u gotovo svakoj trgovini.

Prema znanstvenici s londonskog sveučilišta Alex Ruani, crveno grožđe moglo bi pomoći u smanjenju kolesterola i upala te ojačati imunitet. Govoreći za The Times, Ruani je objasnila da je crveno grožđe bogato polifenolima.

"To su antioksidativni biljni spojevi. Crveno grožđe sadrži vrstu zvanu antocijanini, plavi pigment za koji se pokazalo da blagotvorno djeluje na zdravlje mozga, i resveratrol, za koji se pokazalo da ima protuupalni učinak i učinak protiv starenja", rekla je.

Kora i koštice crvenog grožđa također su bogate drugim antioksidansima, uključujući katehine i epikatehine, za koje se zna da smanjuju oksidativni stres u tijelu.

"Detaljna studija iz 2023. otkrila je da jedenje tri porcije od 80 grama grožđa dnevno tijekom dva tjedna povećava razine korisnih bakterija i smanjuje one koje su potencijalno štetne. To znači da grožđe promiče zdraviji crijevni mikrobiom, koji je povezan s poboljšanom probavom, jačim imunitetom i smanjenom upalom", rekla je.

Ista studija pokazala je da grožđe smanjuje razinu LDL-a, ili lošeg kolesterola, zbog količine vlakana koje sadrži. 

S obzirom na navedeno, crveno grožđe može biti izvrstan izbor za sprječavanje metaboličkih poremećaja povezanih s oksidativnim stresom, ali i za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti povezanih s kolesterolom, osobito kod odraslih ljudi s hiperlipidemijom.

Pročitajte više