Ozljeda prednjeg križnog ligamenta

Foto: 123rf
 
VAŠE koljeno svakodnevno podnosi veliko opterećenje. Skupine koje najčešće pate od boli u ovom dijelu tijela su sportaši i bivši sportaši, pretili ljudi jer njihova koljena moraju podnositi veliku težinu i osobe koje ne unose dovoljnu količinu kalcija i minerala te im zbog toga slabi koštano tkivo. 
Bitno je voditi brigu o koljenu prije nego ono postane bolno, a za to je potrebno dobro razgibati koljeno prije svake aktivnosti koja iziskuje napor koljena. 
 
Zglob koljena je jedan od najvećih zglobova na našem tijelu koji se sastoji od natkoljenične i dvije potkoljenične kosti, one su povezane ligamentima koje možemo podijeliti na tri skupine. Prva skupina pojačava zglobnu čahuru, druga učvršćuje zglob sa strane, a treću čine ukriženi ligamenti u unutrašnjosti zgloba. Ligamenti imaju funkciju stabilizacije i kontrole pokreta koljenog zgloba, pa u slučaju da dođe do njihova puknuća, koljeno će izgubiti stabilnost i pojaviti će se bol. Meniskus se nalazi između kosti i isto ima funkciju stabilizacije koljena kod pokreta. Sve spomenute strukture nažalost podložne su ozljedama, a bitne su za pravilnu funkciju koljena. 
 
Pomoću ukriženih ligamenata ostvarujemo čvrstoću, oni vode pokrete koji se događaju u zglobu koljena. Prilikom djelovanja oni se izmjenjuju i to na način da je jedan dio napet dok je drugi dio labav i obrnuto. Izuzetno su bitni kod ograničavanja kretnji jer određuju vrstu i granicu najvećeg raspona kretnji u zglobu koljena. 
 
Prednji križni ligamenti imaju zadatak spriječiti zglobnu glavicu od “bježanja” prema naprijed, a tako i van njih npr. kod promjene pravca u košarci ili rukometu, pri padu u skijanju, doskoku u odbojci ili blokade potkoljenice u situacijama dok je tijelo još u pokretu – npr. uklizavanje u nogometu.  U većini spomenutih slučajeva ozljeda se rješava operacijom, iako je moguće vratiti se sportskoj aktivnosti i bez operativnog zahvata. Velik broj osoba pokuša ovu ozljedu riješiti bez upravo na taj način međutim niz problema koji su uslijedili prisilili su ih na operativni zahvat. 
 
Nakon operacije i fizikalne terapije bitno je vratiti koljenu njegovu stabilnost i snagu. Potrebno je ojačati mišićne skupine oko koljenog zgloba kineziterapijom i treningom. Zglob je dugo mirovao radi rehabilitacije te mu je potrebno vratiti pokretljivost, razgibati i istegnuti mišiće prije treninga snage. Terapija ovisi o stupnju ozljede, popratnoj ozljedi (npr. meniskus), dobi pacijenta i sportskoj aktivnosti. Ovisno u kojim uvjetima se nalazite može se odrediti neoperativno liječenje odnosno operativno. 
 
Neoperativno liječenje se izabere ukoliko je ligament napukao, kada se ozlijeđena osoba malo kreće ili ako se radi o starijoj osobi.
 
Nakon fizikalne terapije možete izvoditi sljedeće vježbe kod kuće: 
 
 - Klizanje pete po podu – 2 serije x 8 + 8 ponavljanja svaka noga 
 - Stiskanje kvadricepsa u ležanju – 2 serije x 20 sekundi kontrakcije
 - Mali most sunožni (eng. glute bridge) – 2 serije x 10 ponavljanja 
 - Mali most jednonožni – 2 serije x 8+8 ponavljanja svaka noga
 - Čučanj do sjeda na stolicu – 2 serije x 8 ponavljanja
 - Iskorak – 2 serije x 4+4 ponavljanja svaka noga
 - Vožnja sobnog bicikla – 30 minuta
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.