PMS je mit i vaša neraspoloženost nema veze s hormonima, tvrdi stručnjakinja

Foto: 123RF

VEĆINA žena smatra da je predmenstrualni sindrom krivac što su netom prije menstruacije loše raspoložene i osjećaju se naduto. Međutim, prema tvrdnjama psihologinje Jane Usher, to je mit.

Ona je profesorica predmeta vezanih uz žensku zdravstvenu psihologiju na sveučilištu Western Sydney te vjeruje kako je za popularizaciju PMS-a kriva zapadna kultura.

Između ostalog, Usher smatra kako žene (pre)često pripisuju svoje emocionalne probleme "onim danima u mjesecu" umjesto da se pozabave ljubavnim problemima ili nezadovoljstvom na radnom mjestu. Štoviše, u svoj stav je uvjerena unatoč činjenici da čak i National Health Service prepoznaje PMS kao stvarno stanje.

"Očekujemo da su žene ljutite, loše raspoložene, pa čak i opasne, a onda one to prihvaćaju i osjećaju se razdražljivo pa za sve krive svoja tijela", objasnila je svoj stav ova psihologinja gostujući u podcastu Clue Hormonal.

Kako tvrdi, žene koje ne žive na području zapadne civilizacije ne prijavljuju svojim liječnicima emocionalne znakove PMS-a, ali to počinju činiti ako se presele u neku od tih zemalja.

"Ovaj je sindrom vezan za kulturu jer to je način pripisivanja ljutnje i drugih problema njihovom tijelu", kaže te dodaje da se žene sa svim tim problemima susreću tijekom cijelog menstrualnog ciklusa, ali ih tada ne pripisuju PMS-u.

Unatoč njezinim tvrdnjama, medicina prepoznaje predmenstrualni sindrom kao zdravstveno stanje, ali i dalje se ističe kako "nije u potpunosti razumljivo zašto ga žene doživljavaju". No, navode da većina žena iskusi PMS u nekom trenutku svog života te da ga mogu uzrokovati promjene u razini hormona tijekom menstrualnog ciklusa. Konkretno, gotovo sve žene imaju simptome PMS-a, ali oni su najizraženiji u kasnim 20-im do ranim 40-ima, prenosi The Sun.

Ipak, zanimljivo je da je i studija Sveučilišta u Torontu 2007. godine zaključila kako da ne postoji "jasan dokaz" da PMS postoji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.