Poboljšajte svoje raspoloženje na ovih 5 načina

Foto: Unsplash

BLIŽE se blagdani, vrijeme za obitelj i zajedništvo. Jednako tako, to je vrijeme užurbanosti i stresa pa je poželjno da se za taj period pripremimo najbolje što znamo. Prevelika okrenutost materijalnim stvarima može ponuditi kratkoročno zadovoljstvo, ali materijalizam je dugoročno povezan s lošim raspoloženjem i smanjenim osjećajem zahvalnosti. Stručnjaci navode nekoliko načina za poboljšanje raspoloženja i osjećaja zahvalnosti, piše CNN:

Počnite se fokusirati na svojih pet osjetila

Na list papira napišite tri stvari za koje ste zahvalni u tom danu. Vaši odgovori mogu biti jednostavni, kao što su zalazak sunca ili jutarnja kava. Ponavljajte ovo svaki dan tijekom pet dana.

Njegujte zahvalnost svakim dahom

Želite li se osjećati zahvalno? Udahnite i izdahnite deset puta. Svi znamo da bez daha nema života. To je sjajan razlog za zahvalnost. Da biste razvili taj osjećaj zahvalnosti za našu sposobnost življenja i disanja, prakticirajte jednostavnu meditaciju zahvalnosti s deset udisaja.

Sjednite udobno s nogama na podu i zatvorenim očima. Pustite ruke u krilo ili ih stavite na donji dio rebara. Počnite udisati i izdisati na nos, produljujući i produbljujući dah tempom koji vam je ugodan i održiv. 

Kad budete spremni, na sljedećem udisanju zamislite boju koju povezujete s osjećajem zahvalnosti i dopustite da vam ispuni um dok punite pluća zrakom. Dok izdišete, zamislite da se ta boja i osjećaj zahvalnosti šire kroz vaš vrat, prsa i torzo i izvan udova, te nestaju kada završite s izdahom.

Ponavljajte ovu istu vizualizaciju, sinkroniziranu sa svakim dahom, sve dok ne završite brojanje od deset udisaja.

Razmislite o darovima teških vremena

Nema sumnje da život može biti izazovan jer stvari ne ispadnu uvijek onako kako smo se nadali. Nažalost, u različitim trenucima života svi doživljavamo poteškoće i patnju. Možda se čini da je teško razmišljati o izazovnim vremenima i pronaći razlog za zahvalnost, ali u tome što svoju bol činimo svrhovitom možemo pronaći smisao takvog iskustva.

Izrazite zahvalnost drugima u pisanom obliku

Tko su tri osobe u vašem životu koje istinski cijenite? Svakome od njih pošaljite brzu, ali pažljivu poruku u obliku rukom pisane bilješke ili e-maila. Podsjetite ih zašto su vam posebni i koliko su vrijedni na ovom svijetu. Kao rezultat vašeg truda, oni će se osjetiti vrijedni, cijenjeni i voljeni.

Naime, oni neće jedini doživjeti zadovoljstvo, nego ćete i vi biti sretniji.

Primijetite i cijenite male stvari

Važan aspekt redovitog prakticiranja zahvalnosti je korištenje prilika za izražavanje zahvalnosti tijekom dana. Danas primijetite i usmeno barem dva puta potvrdite da vam je netko napravio uslugu ili pružio mali čin ljubaznosti prema vama.

Nakon što isprobate sve navedene metode, mogli biste biti inspirirani dobrobitima za podizanje raspoloženja koje ste iskusili i bilo bi sjajno da zahvalnost na dnevnoj bazi nastavite aktivno prakticirati i dalje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.