Foto: 123rf
ZNATE li koje zimsko voće ima najmanje šećera i ugljikohidrata?
Jedan srednje veliki plod ima oko 11 grama ugljikohidrata. Jedan kivi zadovoljit će dnevne potrebe za vitaminom C, a odličan je izvor vitamina K (jedan plod za 38 posto dnevne potrebe), vitamina B te minerala - kalija, fosfora i bakra.
Doduše, i naranče su slične po sastavu, odnosno omjeru kalorija i ugljikohidrata, ali kivi ipak ima svoje prednosti:
1. Okusom se sljubljuje uz brojna jela
2. Odlično regulira krvni tlak i pospješuje zdravlje srca
Za to je zaslužan kalij koji ima važnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka te rada srca.
3. Djeluje antikancerogeno
5. Pospješuje probavu
Kivi je bogat vlaknima pa blagotvorno djeluje na probavne procese.
6. Blagotvorno djeluje na zdravlje očiju
Kivi je bogat luteinom i zeaksantinom, tvarima koje se prirodno nalaze u ljudskom oku i zaslužne su za zdravlje očiju.
7. Blagotvorno djeluje na zdravlje dišnog sustava
Velike količine vitamina C koje se nalaze u kiviju mogu spriječiti pojavu određenih bolesti dišnog sustava te je djelotvoran kod ublažavanje kroničnog kašlja.