Prema novoj studiji, ljudi mogu smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara promjenom svojih navika, uključujući i vrijeme kada jedu. Znanstvenici kažu da je moderan način života doveo do specifičnih loših prehrambenih navika, kao što su kasnija večera ili preskakanje doručka, koji se smatra najvažnijim obrokom u danu.
Francuska studija pokazala je da ljudi koji jedu u 9 ujutro imaju šest posto veću vjerojatnost da će razviti kardiovaskularne bolesti od onih koji doručkuju sat vremena ranije. Večera nakon 21 sata povezana je s 28 posto većim rizikom od cerebrovaskularnih bolesti, poput moždanog udara, u usporedbi s jedenjem prije 20 sati, izvještava Mirror.
Istraživački tim koristio je podatke više od 103.000 Francuza prosječne dobi od 42 godine kako bi proučio povezanost između obrazaca unosa hrane i kardiovaskularnih bolesti.
"Rezultati pokazuju da je prvi obrok kasnije tijekom dana, primjerice preskakanje doručka, povezan s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Na primjer, osoba koja prvi put jede u 9 ujutro ima šest posto veću vjerojatnost da će razviti kardiovaskularnu bolest nego osoba koja jede u 8 ujutro", rekao je dr. Bernard Srour.
"Kada je riječ o posljednjem obroku u danu, kasno jedenje, nakon 21 sata, povezano je s 28-postotnim povećanjem rizika od cerebrovaskularnih bolesti, kao što je moždani udar, u usporedbi s jedenjem prije 20 sati, osobito kod žena", dodao je.
Dulje trajanje noćnog gladovanja, odnosno vrijeme između zadnjeg obroka u danu i prvog obroka sljedećeg dana, povezano je smanjenim rizikom od cerebrovaskularne bolesti. To ide u prilog ideji da je bolje pojesti prvi i posljednji obrok u danu ranije.