Prepoznajte je li vaša kosa zdrava uz ova 4 jednostavna kućna testa

Foto: Shutterstock

ZDRAVA kosa može izdržati silna opterećenja. Možda na prvi pogled nećete moći prepoznati u kakvom je stanju vaša kosa pa ćete se uputiti frizeru. Ali postoji nekoliko jednostavnih testova koje možete isprobati kod kuće i provjeriti zdravlje svoje kose te poduzeti korake kako biste joj vratili snagu.

Test folikula

Da biste shvatili je li vaša kosa općenito zdrava i je li gubitak kose zabrinjavajući, provjerite folikule. Iščupajte jedan pramen kose pa pogledajte folikul. Ako je korijen u obliku lukovice, vaša kosa je zdrava. Ako nema oblika ili je tanak, kosa vam je slaba i treba dodatnu njegu.

Gubitak kose možete spriječiti mediteranskom prehranom. Ona se sastoji od namirnica poput povrća, voća, orašastih plodova, ribe i cjelovitih žitarica. Pokušajte izbjegavati namirnice poput crvenog mesa, slatkih pića i prerađene hrane. Osim što će vam kosa biti zdrava, mediteranska prehrana potiče i druge dobrobiti poput održavanja razine šećera u krvi i zaštite funkcije mozga te rezultira zdravim srcem.

Uz to, izbjegavajte nošenje visokog konjskog repa, pogotovo dok spavate, a u dogovoru s liječnikom možete uzeti i posebne vitamine i minerale za jačanje kose.

Test uranjanja

Ovaj test otkrit će koliko je vaša kosa porozna. Zdrava kosa je prilično čvrsta, dok oštećena brzo upija tekućinu. Operite kosu šamponom pa iščupajte jedan pramen i ubacite ga u čašu s vodom. Potpuno zdravi pramen će plutati, relativno zdrav će blago potonuti, a oštećeni će pasti na dno čaše.

Ako vam je kosa porozna, možete je tretirati maskama i uljima za kosu, koja su osobito sjajna za suhu i oštećenu kosu. Nakon svakog pranja nanesite regenerator, a pH ravnotežu možete prilagoditi maskom od jabučnog octa i aloe vere.

Test rastezanja

Pažljivo iščupajte pramen kose. Lagano povucite oba kraja. Ako se vlas rasteže i skuplja kad je pustite, zdrava je. Ako se lomi, prilično je slaba.

Elastičnost kosi možete vratiti sušenjem na zraku. Korištenje topline stvarno šteti elastičnosti kose. Masirajte kosu uljem jojobe ili pokušajte nanijeti malo meda na pramenove. Ova namirnica je sjajan prirodni regenerator i zadržat će vlagu u kosi. Studija je pokazala da može čak pospješiti rast kose svojom sposobnošću obnavljanja stanica na tjemenu. Med također sadrži proteine ​​koji su važni za zaštitu kose od lomljenja.

Test poroznosti

Primite vlas kose kažiprstom i srednjim prstom pa je provucite kroz prste, od vrha prema korijenu. Ako vam je kosa gruba i neujednačena, oštećena je. Ako je glatka, zdrava je.

Oštećenu kosu možete tretirati keratinom koji će je učiniti glatkom, ravnijom i sjajnijom. Također, ograničite bojanje, kovrčanje i feniranje te isprobajte ispiranje rižinom vodom, koja neko vrijeme ostaje u kosi i tako je štiti od oštećenja.