Proglašen je Dan podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj, ovo su simptomi

Foto: Pexels

NA SJEDNICI Hrvatskoga sabora na prijedlog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku donesena je odluka o proglašenju 1. ožujka Danom podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj. S obzirom na to da je endometrioza jedna od najčešćih uzroka neplodnosti kod žena, podizanjem svijesti o ovoj bolesti trebalo bi doći do poboljšanja vjerojatnosti pravodobne dijagnoze i liječenja, što bi također znatno poboljšalo kvalitetu skrbi za reproduktivno zdravlje žena.

Što je endometrioza?

Od ove upalne bolesti trenutno boluje više od 170 milijuna žena diljem svijeta, a podaci otkrivaju da se svaka deseta žena bori s njezinim neugodnim simptomima. Kako donosi Mayo Klinika, radi se o reproduktivnom poremećaju do kojeg dolazi kada stanice koje inače pripadaju sluznici maternice počnu rasti izvan nje, odnosno na drugim organima u tijelu. Iako sve češća, endometriozu liječnici još uvijek smatraju ''nevidljivom bolesti'' jer zbog njezinih specifičnih simptoma mnogo žena uopće nije svjesno svoje stvarne dijagnoze.

Primarni simptom endometrioze je neugodna bol u zdjelici, često povezana s menstruacijom. Iako mnoge žene osjećaju grčeve tijekom menstruacije, one s endometriozom menstrualne bolove obično opisuju mnogo gorima i bolnijima od uobičajenih. Isto tako, bolovi se znaju pojačati tijekom vremena.

Uobičajeni simptomi endometrioze uključuju:

  • bolne menstruacije (bolovi u zdjelici i grčevi mogu početi prije menstruacije i trajati nekoliko dana, a također možete imati bolove u donjem dijelu leđa i trbuhu)
  • bolove tijekom spolnog odnosa
  • pretjerano krvarenje (možete imati povremene obilne menstruacije ili krvarenje između menstruacija)
  • neplodnost (ponekad se endometrioza prvo dijagnosticira kod onih koji posjete liječnika zbog dijagnosticiranja neplodnosti)
  • umor
  • proljev
  • zatvor
  • nadutost
  • mučninu, osobito tijekom menstruacije.

Ozbiljnost bolova možda nije pouzdan pokazatelj opsega vašeg stanja, tvrde liječnici koji naglašavaju kako neke žene mogu imati blagu endometriozu s jakom boli ili uznapredovalu endometriozu s malo ili bez imalo boli.

Endometrioza se ponekad pogrešno zamijeni drugim stanjima koja mogu uzrokovati bolove u zdjelici, poput upalne bolesti zdjelice ili ciste jajnika. Može se zamijeniti i sa sindromom iritabilnog crijeva, stanjem koje uzrokuje epizode proljeva, zatvor i grčeve u trbuhu. Sindrom iritabilnog crijeva također može pratiti endometriozu, što zna dodatno zakomplicirati dijagnozu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.