Rak mokraćnog mjehura može se dijagnosticirati vrlo rano, ovo su prvi znakovi

Foto: Shutterstock

PREMA posljednjim podacima Američkog društva za rak, preko 82 tisuće Amerikanaca dobit će dijagnozu raka mokraćnog mjehura u 2023. godini. Otprilike 90 posto ljudi kojima je dijagnosticiran rak mokraćnog mjehura starije je od 55 godina, a 73 je prosječna dob dijagnoze, donosi Eat This.

"Velikoj većini pacijenata s rakom mokraćnog mjehura dijagnosticiran je karcinom koji nije neposredno opasan po život, ali može biti agresivan", objašnjava urolog Mark Tyson. "Dakle, rak mokraćnog mjehura, čak i ako nije opasan po život kada se prvi put dijagnosticira, ima tendenciju recidiva te ponekad uzrokuje da se pacijent mora podvrgnuti brojnim postupcima ili tretmanima. 20 posto pacijenata ima agresivan i invazivan oblik bolesti koji zahtijeva agresivnije tretmane."

"Vrsta raka mokraćnog mjehura koja se dijagnosticira većini pacijenata je urotelni karcinom", govori dr. Tyson. "Postoje i druge vrste karcinoma mokraćnog mjehura, poput adenokarcinoma i karcinoma malih stanica, ali urotelni karcinom je najčešći. Neki urotelni karcinomi imaju ono što se zove varijanta histologije, a oni mogu biti plazmocitoidni, mikropapilarni ili mikrocistični. To su tumori koji općenito povećavaju agresivnost urotelnog karcinoma. Ali osim vrste stanica, trebali biste također znati stupanj i stadij svog tumora. Ti se tumori općenito ocjenjuju kao niskog i visokog stupnja, a rak visokog stupnja jest, logično, agresivniji'', dodaje.

Dobra je vijest ta što se u većini slučajeva rak mokraćnog mjehura može prepoznati vrlo rano što pridonosi uspješnom liječenju, a neki od prvih simptoma podrazumijevaju:

  • krv u urinu
  • učestalo mokrenje, naročito noću
  • nagli nagon na mokrenje.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.