Redovito drijemate? Rezultati novog istraživanja neće vas obradovati

Foto: Shutterstock

LJUDI koji često drijemaju imaju veće šanse za razvoj visokog krvnog tlaka i moždani udar, pokazalo je veliko novo istraživanje.

"Iako drijemanje samo po sebi nije štetno, mnogi to čine zbog lošeg noćnog sna. Loš noćni san povezan je s lošijim zdravljem, a drijemanje nije dovoljno da to nadoknadi", rekao je klinički psiholog Michael Grandner.

Istraživači su do iznenađujućeg zaključka došli nakon što su proveli istraživanje među 360.000 sudionika, koji su podatke o svojim navikama dali između 2006. i 2010. Biobanku UK, piše CNN.

Sudionici koji su obično drijemali tijekom dana imali su 12 posto veću vjerojatnost da će s vremenom razviti visoki krvni tlak i 24 posto veću vjerojatnost da će doživjeti moždani udar u usporedbi s onima koji nikada ne drijemaju.

Rezultati studije nisu se bitno promijenili čak ni nakon što su isključeni oni s visokim rizikom od hipertenzije, poput onih s dijabetesom tipa 2, postojećim visokim krvnim tlakom, visokim kolesterolom, poremećajima spavanja i onih koji su radili u noćnim smjenama.

"Rezultati pokazuju da drijemanje povećava učestalost hipertenzije i moždanog udara", dodala je dr. Phyllis Zee, ravnateljica Centra za cirkadijanu i medicinu spavanja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Feinberg u Chicagu.

American Heart Association nedavno je trajanja sna uvrstio kao jedan od osam bitnih pokazatelja za optimalno zdravlje srca i mozga. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Hypertension.