Šest manje poznatih simptoma raka želuca

Foto: Pexels

OSJEĆAJ mučnine, nedostatak energije i gubitak apetita obično nisu znakovi nečeg zlokobnog, ali mogu upozoriti na rak želuca. U Hrvatskoj se, prema podacima Registra za rak, dijagnosticira gotovo 900 novih slučajeva raka želuca svake godine. Zato je važno prepoznati njegove simptome na vrijeme i povećati šanse za uspješno izlječenje. U nastavku navodimo šest manje poznatih znakova upozorenja na rak želuca.

Probavne smetnje

Ako duže vrijeme imate problema sa žgaravicom, vrijeme je da se javite svom liječniku. Žgaravicu uzrokuje kiselina iz želuca koja iritira želučanu sluznicu ili grlo, a ne mora je uvijek uzrokovati rak. Okidač mogu biti i određena hrana, pića, stres ili lijekovi.

Nedostatak energije

Osjećaj stalnog umora i nedostatak daha mogu biti znak upozorenja na rak želuca. To je zato što umor može biti uzrokovan niskim razinama crvenih krvnih zrnaca. Također se mogu javiti krv u stolici, lupanje srca i blijed izgled kože.

Gubitak težine

Nenamjerni gubitak težine čest je simptom mnogih različitih vrsta raka, ali i uznapredovalih stadija drugih bolesti, poput bolesti srca i bubrega, kao i HIV-a.

Poteškoće s gutanjem

Rak želuca može uzrokovati poteškoće s gutanjem. Tumor u želucu ili oko njega može uzrokovati bol i peckanje prilikom gutanja. Također, možete imati osjećaj da hrana ostaje zalijepljena u grlu ili prsima.

Mučnina

Ako imate osjećaj mučnine ili vam se čini da ste bolesni, ne znači da nužno imate rak želuca, ali to su također mogući simptomi tog ozbiljnog stanja. 

Kvržica na vrhu trbuha

Kvržica ili bol na vrhu trbuha jasni su znakovi raka želuca i mogu ukazivati na to se da rak proširio na tkivo koje oblaže abdomen, prema Nacionalnoj i zdravstvenoj službi Velike Britanije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.