Simptom koji ukazuje na Alzheimerovu bolest, a javlja se dok govorimo

Foto: Shutterstock

ALZHEIMEROVA bolest je progresivna bolest mozga prvenstveno karakterizirana gubitkom pamćenja. Kako donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, simptomi bolesti počinju postupno. Prvi i najizrazitiji simptom Alzheimerove bolesti je gubitak pamćenja, a nastavlja se psihičko i fizičko propadanje te nepokretnost i potpuna funkcionalna onesposobljenost osobe i njezina ovisnost o tuđoj njezi i pomoći.

Demencija je jedan od glavnih uzroka invalidnosti među starijim osobama diljem svijeta, s fizičkim, psihološkim, socijalnim i ekonomskim utjecajima na osobe koje boluju od demencije, ali i njihove obitelji, njegovatelje pa u konačnici i na cjelokupno društvo.

Osim ranije spomenutog gubitka pamćenja, liječnici naglašavaju kako postoji još jedan simptom koji među prvima ukazuje na to da osoba boluje od Alzheimerove bolesti. Taj se simptom javlja dok govorimo.

Naime, riječ je o problemima s pronalaskom riječi u komunikaciji s drugima. Naprimjer, osoba često usred razgovora može zaboraviti određenu riječ ili u potpunosti smetnuti s uma o čemu je razgovarala.

Ostali simptomi podrazumijevaju:

  • zaboravljanje nedavnih događaja
  • često gubljenje predmeta
  • zbunjenost oko vremena i mjesta
  • poteškoće s donošenjem odluka
  • probleme s planiranjem ili rješavanjem problema
  • promjene u raspoloženju, anksioznost i razdražljivost.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.