Skriveni poremećaj prehrane: Kad zdrava prehrana ode predaleko

Foto: Pexels

SVI smo u nekoj fazi u životu donijeli odluku da ćemo se zdravije hraniti. Naravno da nema ništa loše u takvoj odluci, kao ni nastojanju da zamijenimo brzu hranu nutritivno bogatim i izbalansiranim obrocima, uvođenju novih namirnica i kontroli nad unosom kalorija. Međutim, u današnje vrijeme trendovi stvaraju pritisak zdrave prehrane, brojnih dijeta i tjelovježbe, stoga mnogi zastrane i počnu prakticirati loše navike u uvjerenju da pomažu njihovom zdravlju.

Namjera da više vodimo računa o svom zdravlju ponekad prerasta u opsesiju kalorijama, brojem na vagi i potpunom izbacivanju određenih skupina namirnica. Takav pristup može polučiti neke rezultate, ali nerijetko djeluje loše na mentalno zdravlje. U društvu možemo djelovati kao zdravi i osviješteni, ali naš odnos s hranom je u tom slučaju izrazito nezdrav.

Krajnje stanje prouzrokovano iskrivljenim pristupom prehrani zove se ortoreksija. Osoba je toliko opsjednuta zdravom prehranom da strogo klasificira određene namirnice kao zdrave, a ostale kao nezdrave. Na tom putu zabranjuje sebi određene namirnice ili skupine namirnica te osjeća golemo grizodušje ako poklekne i pojede hranu iz te "loše" skupine. Negativan utjecaj na zdravlje ne ostaje samo na mentalnoj razini, već potaknuto stresom djeluje i fizički, u obliku privremene metaboličke blokade.

Neki znakovi ortoreksije su fiksacija na sastave namirnica, bjesomučno istraživanje i planiranje prehrane, konstantan porast liste "loših" i zabranjenih namirnica, strah zbog mogućeg gubitka kontrole, frustracija zbog povremenog posrtanja u odluci i slično. Prepoznali se u navedenom ili ne, ako vam odnos prema hrani utječe na svakodnevno raspoloženje ili ako negativno djeluje na vaše odnose s ljudima, društveni život, karijeru ili slično, to više nisu zdrave navike.

U konačnici, nema ništa loše u tome da želimo promijeniti svoje prehrambene navike na bolje, educirati se podrobnije i donijeti neke odluke u svrhu poboljšanja svog zdravlja. Važno je da to radimo zadržavajući zdrav odnos prema hrani, piše Women’s Health.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.