Slasna dinja ima jednu odličnu prednost zbog koje biste je trebali češće konzumirati

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

VITAMIN A je opći pojam koji se odnosi na veću skupinu spojeva topivih u mastima. Vitamini topivi u mastima razlikuju se od vitamina topivih u vodi jer ih je potrebno konzumirati s izvorom masti kako bi se apsorbirali i učinkovito iskoristili.

Vitamin A nalazi se u životinjskim izvorima hrane kao preformirani vitamin A te u voću i povrću kao karotenoidi provitamina A. Oni se razlikuju od preformiranog vitamina A jer se moraju pretvoriti u aktivni oblik vitamina A u tijelu, dok je preformirani vitamin A već u svom aktivnom obliku. U biljnoj hrani koja sadrži vitamin A, točnije dinji, pronađeni karotenoidi su beta karoten.

Karotenoidi su snažni antioksidansi koji mogu biti odgovorni za prevenciju raka i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Dinja je izvrstan izvor karotenoida provitamina A. Polovica dinje srednje veličine sadrži otprilike 15 posto dnevnog preporučenog unosa vitamina A.

Vitamin A je ključan za rast i razvoj, hormonalno zdravlje, imunološku funkciju i učinkovitu staničnu komunikaciju. Najpoznatiji po svojoj ulozi u zdravlju očiju, vitamin A je bitna komponenta jednog od proteina u oku koji reagira na svjetlost. Za žene, konzumacija dovoljno vitamina A važna je za optimalno funkcioniranje željeza u tijelu.

Budući da je vitamin A topiv u mastima, važno je konzumirati dinju sa zdravom masnoćom kako bi se pospješila apsorpcija. Neke ukusne ideje uključuju dinju i punomasni svježi sir, salatu od dinje i avokada ili dinju narezanu na kockice s naribanim kokosovim pahuljicama. Dodatna prednost česte konzumacije dinje je da će pomoći u hidrataciji. Dinja se sastoji od 90 posto vode, što znači da će hidratizirati stanice vašeg tijela, a istovremeno ih nahraniti.

Treba spomenuti da je dinja odličan saveznik za sve koji žele zdravo mršavjeti. Sto grama dinje sadrži samo 34 kalorije, osam grama ugljikohidrata, 0.8 grama proteina te 0.1 gram masti. Dinja je iznimno bogata vitaminom C. U 100 grama dinje nalazi se čak 36.7 miligrama vitamina C. U manjim količinama također sadrži i tiamin, niacin, vitamin B6, folate, pantotensku kiselinu, željezo, magnezij, bakar, kalij, mangan i fosfor. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.