Španjolski stručnjaci upozorili na opasnost koja vreba sve koji jedu glave škampa

Foto: Unsplash

DOK je u Hrvatskoj tradicija na Badnjak jesti bakalar i ribu, u španjolskim domovima na blagdanskom stolu ne nedostaje škampa. Jedna od najraširenijih praksi je posisati meso i sokove koji su ostali u repu, ali i u glavi. Međutim, to može biti vrlo štetno za zdravlje ljudi.

Španjolske vlasti već duže vrijeme upozoravaju da ova navika nije preporučljiva, a osim na škampe, odnosi se i na kozice.

Prema španjolskoj Agenciji za sigurnost hrane (AESAN), u gornjem dijelu ovih rakova zabilježena je velika prisutnost kadmija i bakterija. Uz to, u posljednje vrijeme povećana je i prisutnost mikroplastike.

Javier Aranceto, predsjednik Španjolskog društva za prehranu u zajednici, pojasnio je da kadmij do čovjeka u većini slučajeva dolazi putem hrane i ostaje u tijelu 10 do 30 godina. WHO ga opisuje kao kancerogenog i povezuje s bolestima poput disfunkcije bubrega.

Primjerice, u glavi rakova nalazi se do četiri puta više kadmija nego u drugim dijelovima tijela. Što se tiče mikroplastike, najviše je ima na području Mediterana zbog visoke razine onečišćenja vode.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.