Što će se dogoditi s našim tijelom ako svaki dan pojedemo dvije banane?

Foto: Pexels

ZDRAVA hrana nije uvijek ukusna, ali to nije slučaj kada su u pitanju banane. Razveselit će vas kad pročitate da jedna od omiljenih vrsta voća ne donosi zadovoljstvo samo okusnim pupoljcima već ima i mnoge dobrobiti za zdravlje. 

Arterijski tlak vratit će se u normalu

Banane su izvrsno voće koje bi svi koji pate od visokog krvnog tlaka trebali jesti. One u prosjeku sadrže 420 mg kalija te mogu pomoći sniziti i regulirati krvni tlak.

Primijetit ćemo da gubimo kilograme

Ovo voće bogato je vlaknima i, u većini slučajeva, nećete imati potrebu jesti nakon njih. Sadrže i vrstu škroba koja smanjuje apetit i sprječava debljanje. Također, banane smanjuju razinu šećera u krvi i podižu osjetljivost tijela na inzulin. 

Ako stanice tijela nisu osjetljive na inzulin, ne mogu apsorbirati glukozu pa gušterača počinje proizvoditi inzulin u većim količinama. O tome hoće li tijelo nakupljati mast ovisi o prisutnom inzulinu.

Smanjenje rizika od anemije

Anemija je rezultat smanjenja crvenih krvnih stanica i niske razine hemoglobina u krvi, a upravo banane mogu pomoći s ovim problemom. Banane sadrže puno željeza koje potiče stvaranje crvenih krvnih stanica, ali i vitamin B6 koji regulira razinu glukoze u krvi, što pomaže anemičnim osobama.

Poboljšanje probave

Banane su lako probavljive i ne iritiraju gastrointestinalni trakt. Otporni škrob, koji se nalazi u bananama, ne probavlja se i završava u debelom crijevu gdje služi kao učinkoviti hranjivi medij za zdrave bakterije.

Primijetit ćemo da imamo više energije

Nije slučajnost što mnogo ljudi koji redovito treniraju upravo jedu banane. One sadrže kalij koji štiti mišiće od grčenja, dok ugljikohidrati tijelu daju dovoljno energije da izdrži težak trening.

Nećemo biti toliko pod stresom

Za banane se često kaže da popravljaju raspoloženje. Ovo voće sadrži triptofan, koji je tijelu potreban za proizvodnju serotonina, poznatog kao hormon sreće. Također, svaka banana u prosjeku sadrži oko 27 mg magnezija, minerala koji je odgovoran za dobro raspoloženje i zdrav san.

Dnevna doza vitamina

Banane su bogate vitaminom B6. U prosjeku, jedna banana sadrži oko 20 posto dnevnih potreba za vitaminom B6 koji tijelu pomaže u proizvodnji inzulina, hemoglobina i aminokiselina potrebnih za stvaranje zdravih stanica.

Isto tako, u bananama se nalazi i vitamin C, važan antioksidans koji neutralizira štetne radikale. Vitamin C pomaže i u održavanju zdravih krvnih žila te stvaranju kolagena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.