Što nutricionisti jedu za desert?

Foto: 123rf/Instagram 

BORITE li se protiv žudnje za slatkim, možda vam pomognu ideje nutricionista koji se ne odriču slatkoga. 

Naravno, njihov izbor je puno zdraviji od industrijske mliječne čokolade i krafni, ali svaki će reći da ljudi, pogotovo kad su na dijeti, ne bi smjeli u potpunosti ignorirati želju za slatkim te bi si s malo čokolade zapravo mogli izdržati dijetu. 

"Smatram da je uz malo slatkog lakše izdržati prelazak na zdraviju prehranu", tvrdi nutricionistica i autorica knjige The Diet Detox Brooke Alpert koja je za portal Health, s brojnim kolegama, otkrila što najradije jede za desert. 

Njen je izbor sve ono što ima veze s dobrom čokoladom, a evo ideja i drugih: 

Čokoladne kuglice s đumbirom i cimetom - Cynthia Sass

Đumbir, cimet i tamna čokolada moćni su antioksidansi koji djeluju protuupalno i pomažu metabolizmu, a dodam im i tahini pastu koja se radi od ukusnih sjemenki sezama pa je puna važnih vitamina i minerala. 

Lako ih je napraviti, ne peku se, a osim što zadovoljavaju svakog sladokusca, još su i zdrave te potiču zdravo mršavljenje.   

 Domaći smrznuti jogurt - Jennifer Bowers

Savršenost ovog deserta ne leži u njegovim popularnim okusima, nego u tome da se može lako napraviti kod kuće, svaki dan s novim okusima, a bez dodanih šećera te s puno zdravih namirnica. Želite li povećati dozu vitamina, stavite više svježeg voća. Želite li pak slatki okus i da vas dovoljno zasiti, stavite maslac od kikirikija i tamnu čokoladu, a umjesto običnog jogurta, uvijek možete koristiti grčki tip jogurta.  

Vege keksići s čokoladom - Megan Roosevelt

Keksići s čokoladom iz kućne radinosti pun su pogodak jer ih je jako jednostavno napraviti, savršeno zamirišu kuću, a iako keksići nisu baš najzdraviji izbor kad pričamo o tvorničkim, domaći keksi mogu biti savršen izvor slatkog i zdravog. Za njih koristim birane namirnice, od cjelovitih žitarica i tamne čokolade, sa začinima koji čine tu slatku razliku da vam nikada ne dosade.  

Banane iz mikrovalne s cimetom, tamnom čokoladom i maslacem od badema - Anthea Levi

Kad poželim nešto slatko, uvijek se sjetim svojih omiljenih slatkih banana iz mikrovalne. Jednostavno ih narežem, pomiješam s malo cimeta, malo tamne čokolade i maslaca od badema i u 25 sekundi imam savršeno zdrav, topli desert. 

Banane u čokoladi - Libby Mills 

Banane, čokolada i mrvljeni orašasti plodovi - što može biti slađe i zdravije od tog? Banane prepolovim na dva dijela, umetnem štapić za sladoled, umočim ih u rastopljenu čokoladu sa što većim udjelom kakaa, a dok je čokolada još topla prekrijem je s usitnjenim orašastim plodovima. 

 

 

Zdjelica s grčkim jogurtom i dodacima - Michael Gollust

Za savršen desert uvijek biram kombinaciju grčkog jogurta sa zdravim dodacima. Omiljen su mi izbor šumsko voće, svježe ili smrznuto, malo badema i oraha te dosta sladila poput meda, javorova sirupa ili tamne čokolade. A ponekad stavim malo od svega kako bi desert zadovoljio žudnju za slatkim. 

 

 

7. Smrznuti grozdovi - Marisa Moore

Kada želim utažiti glad za slatkim, najčešće posežem za smrznutim bobicama grožđa koje čuvam u zamrzivaču. Oni su moja najslađa poslastica i tako dobar prirodni izvor antioksidansa i drugih polifenola. Budući da su smrznuti, jedu se polako pa i time nekako uspijevam pojesti manje, a opet zadovoljiti žudnju. Tri četvrtine šalice imaju samo 90 kalorija. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.