Perete li rublje nakon kupnje? Struka otkriva što se može dogoditi ako to ne radite

Foto: Pexels

IAKO se potpuno novo donje rublje može činiti savršeno čistim, nošenje novih gaćica bez prethodnog pranja moglo bi vas izložiti riziku od iritacije kože i infekcija, upozorava biokemičarka Elle Macleman.

U istraživanju koje je proveo The Derm Review, od 1061 ispitanika, njih 31 posto priznalo je da nikad ne pere donje rublje prije prvog nošenja. 

"Podaci pokazuju da većina potrošača pere odjeću nakon kupnje, ali velik dio i dalje to ne čini", komentirala je Elle. 

"Iako su rizici općenito mali, ta navika može imati ozbiljne posljedice na zdravlje kože, uključujući kontaktni i nadražujući dermatitis, oticanje vulve (vulvitis) te druge gljivične ili bakterijske infekcije", tvrdi.

Osim što je opasno ne oprati gaćice, rizik nije ništa manji ni ako ne operete grudnjak. Na tom odjevnom predmetu ostat će bakterije koje su rukama prenijeli prodavači i kupci. 

"To može biti posebno opasno za majke koje doje svoju djecu jer su ranjivije na stanja poput mastitisa, upale tkiva dojke koja često uključuje infekciju", upozorava Elle.

Nepranje ostalih odjevnih komada, poput hlača, majica i košulja znači rizik od iritacije i svrbeža, koje mogu uzrokovati boje u tkanini.

"Nošenjem neopranih hlača možete čak riskirati atletsko stopalo od druge osobe koja je iste te hlače probala prije vas."

Ni kupnja novih cipela ne može uvijek proći glatko. Elle kaže da uvijek treba razmisliti da je netko drugi probao te cipele i možda prenio gljivice i bakterije u njih. 

"Općenito je važno da su ljudi svjesni rizika nepranja nove odjeće prije nošenja. Iako su oni mali, određene predmete, poput donjeg rublja, uvijek treba oprati prije prvog nošenja, ako ništa drugo, osvježiti ih i spriječiti potencijalni rizik", zaključuje ona.
 

Pročitajte više