Stručnjak nudi načine za borbu protiv ovisnosti o nezdravoj hrani

Foto: 123RF

"VEĆINA prerađene hrane osmišljena je tako da izaziva ovisnost - čak i više od droga i alkohola, u nekim slučajevima", objašnjava nagrađivani novinar Michael Moss u svojoj posljednjoj knjizi Hooked: Food, Free Will, and How the Food Giants Exploit Our Addictions.

U knjizi Moss otkriva podmukle načine na koje se prehrambene tvrtke ponašaju prema našim najosnovnijim porivima u vezi s onim što jedemo. Instinktivno preferiramo hranu koja je slatka, jeftina i puna praznih kalorija, pa je industrija prerađene hrane evoluirala kako bi hranila naše iskonske potrebe.

Ljudi koji jedu puno prerađene hrane imaju veći rizik od rane smrti od kardiovaskularnih bolesti i srčanog ili moždanog udara, prema studiji iz 2020. Ista studija otkrila je da što više prerađene hrane jedete, to su zdravstveni rizici sve gori.

Nikad nije kasno da počnete izbacivati ​​neke od procesuiranih namirnica iz svoje prehrane. Čak i ako vam se čini da su vaše žudnje izvan kontrole, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste počeli mijenjati svoje loše navike i živjeti zdravijim životom.

Počnite smanjivanjem konzumacije jednog jela

"Promjena jedne stvari može učiniti da se cjelokupni zadatak promjene navika čini jednostavnijim", rekao je Moss na Clean Conu 2021.

"Identificirajte najgori okidač za hranu u svom životu zbog kojeg stvarno gubite kontrolu i pokušajte se prvo pozabaviti time", rekao je.

Pokušajte preduhitriti žudnju 

Postoji hrana kojoj se s vremena na vrijeme okrećete, a nutritivno je vrlo siromašna. Ako na primjer zaželite kolače, kekse ili topli sendvič svaki dan u popodnevnim satima, pokušajte odvratiti svoju pozornost prije nego što ta potreba nastupi. Moss je predložio da se počnete istezati, prošetate ili nazovete prijatelja. 

Konzumiranje zdravih grickalica, poput šake orašastih plodova, također bi vam moglo pomoći da preživite do vremena za večeru. "Nekim ljudima može pomoći postaviti alarm prije uobičajenog vremena za užinu da ih žudnja ne zatekne nespremne", dodao je Moss.

Budite strpljivi

"Smanjenje konzumacije nutritivno siromašne hrane nije isto što i odvikavanje od cigareta", rekao je Moss. "Ne morate pušiti, ali jelo je jedna od osnovnih životnih potreba. Štoviše, vjerojatno ste većim dijelom svog života programirani za kupnju prerađene hrane putem reklama."

"Preboljeti svoju ovisnost o nezdravoj hrani svodi se na reprogramiranje mozga s vremenom. Neće se to dogoditi preko noći."

"Ako imate lošu naviku koja se razvila tijekom života, ne možete očekivati ​​da ćete je se riješiti za dan ili dva dana ili čak tjedan dana", rekao je Moss, piše Insider.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.