Studija otkriva da su plinski štednjaci grozni za zdravlje. Posebno su ugrožena djeca

Foto: Pixabay

Plinski štednjaci dio su većine kućanstava, ali novo istraživanje upozorava na nevidljive opasnosti plavičastog plamena.

Istraživači sa Sveučilišta Stanford otkrili su da plinske peći doprinose oko 19.000 smrti odraslih svake godine u SAD-u, piše Inside Climate News. Recenzirana studija, objavljena u Science Advances, također je otkrila da plinski štednjaci povećavaju dugotrajnu izloženost onečišćenju dušikovim dioksidom na 75% smjernica Svjetske zdravstvene organizacije za izloženost.

Zdravstveni rizici od plinskih štednjaka proizlaze iz dugotrajne, svakodnevne izloženosti štetnom onečišćenju zraka u zatvorenom prostoru. Iz godine u godinu, ova se izloženost povećava i raste rizik od bolesti dišnog sustava.

"Ljudi s nižim dohotkom udišu prljaviji zrak vani, a ako posjeduju plinski štednjak, udišu ga i u svom domu", navodi se u rezultatima studije.

Posebno su osjetljiva djeca. Udisanje dušikova dioksida, ugljičnoga monoksida i benzena iz plinskih peći, čak i u malim količinama, može pogoršati astmu i povećati rizik od razvoja leukemije, osobito kod djece.

"Trebali bismo se usredotočiti na rješenja za smanjenje onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru kako bismo pokušali zaštititi djecu, trudnice, starije osobe, odrasle i javno zdravlje općenito", komentirala je Kari C. Nadeau, liječnica specijalizirana za pedijatrijsku astmu i imunologiju, te jedna od autorica studije.

Postoje jednostavna rješenja koja će zrak u vašem domu učiniti sigurnijim.

"Kada koristite plinski štednjak, uvijek uključite ventilacijsku napu i otvorite prozore kako bi štetni plinovi izašli iz kuhinje. Razmislite o zamjeni plinskog štednjaka električnim ili indukcijskim modelom. Indukcijski štednjaci su energetski učinkovitiji, isplativiji i mogu čak prokuhati vodu brže od plinskih štednjaka", poručuju stručnjaci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.