SUP – vježbajte na vodi bez straha da ćete se smočiti!

Foto: Promo

OVOG ljeta zaboravite na gigantske luftiće u obliku jednoroga ili plamenca – jedini napuhanac kojeg ćete trebati na plaži je SUP. A evo i zašto!

Ako dosad niste čuli za SUP, vjerojatno biste izgubili u igri asocijacija jer ova tri slova nisu niti ptica s Cresa niti ime neke stranke ili saveza, već su naziv za najbrže rastući vodeni sport današnjice. SUP je skraćenica engleskog naziva „Stand Up Paddling“, odnosno uspravno veslanje na dasci, najnoviju vrstu rekreacije za sve avanturiste koji vole surfati na mirnoj površini vode. Mnogo je razloga zbog čega se interes za ovom vrstom sporta širi brzinom svjetlosti: jednostavan je, zabavan, pokreće sve mišiće, a vi se ne morate niti smočiti!

Ideja stara tri stoljeća

Iako se daskanje na vodi čini savršenim za hrvatske plaže, dom nastanka ovog sporta je oaza surfera - Havaji. Prema zapisima iz 1960-tih godina, Havajčane je izluđivao dug period bez vjetra koji bi stvarao visoke valove. Kako se ne bi dosađivali, odlučili su veslati na daskama za surfanje uz pomoć jednog vesla. S vremenom je ova atrakcija postala pravi sport - 2007. se u Kaliforniji održala prva utrka u supanju, a naveliko se priča o uvođenju ovog sporta u sljedeće ljetne Olimpijske igre.

Unatoč sve popularnijem korištenju, SUP zapravo nije novotarija modernog doba. Upotreba daske kao prijevoznog sredstva robe ili osoba koristila se prije 3000 godina, pa tako SUP svoje korijene vuče od polinezijskih ribara koji su, upravo na sličnim daskama, veslali i lovili ribu, a Afrikanci su ih koristili tijekom ratovanja, kako bi bili uvijek spremni za napad ili obranu s mora.

Rekreacija za um, dušu i tijelo

SUP je više od samog „hodanja“ po pučini! Vjerujte, rijetko koji vodeni sport može spojiti zabavu, tjelovježbu, meditaciju i razgledavanje prirodnih ljepota kao što je uspravno veslanje na vodi.

Dosta vam je kupanja na plaži? Stanite na SUP dasku i otisnite se prema pučini, istražite krajolik s mora i uživajte u jedinstvenom pogledu prema horizontu i obali. Htjeli biste posjetiti obližnji otočić, ali vam se ne da plivati? Odsupajte prema njemu i pritom se divite ljepotama dna Jadranskog mora. Na SUP dasci možete otići pecati na neko mirnije mjesto, „pozdraviti sunce“ ili jednostavno uživati u sinergiji sunca, vjetra i prirode, te tako odmoriti glavu od svakodnevnog stresa.

Dok bezbrižno plutate na dasci, nećete ni primijetiti da – vježbate! Supanjem se istovremeno pokreću mišići cijeloga tijela: mišići ruku, prsa i leđa u stalnom su pokretu zbog veslanja, a mišići stopala, nogu i trbuha zbog održavanja ravnoteže na dasci. Ono što je SUP učinilo tako popularnim sportom je i činjenica da vas na zabavan način tjera da odrađujete kompletan trening tijela. Jednim se satom veslanja sagorijeva i do 500 kalorija, ali se umor ne osjeća jer uživate u prirodi i zvukovima okoliša.

Sport za sve generacije

Sve što vam treba da postanete SUP-aš je dobra volja. Nije bitno imate li sportskog iskustva i u kakvoj ste tjelesnoj formi jer se supanje nauči doslovno u pet minuta, a zbog te jednostavnosti korištenja ovaj je sport zanimljiv svim generacijama ljudi. Djeca obožavaju izvoditi akrobacije skačući s daske ili testirati granice tjelesne izdržljivosti roneći u duboko more. I njihovi roditelji, bake i djedovi mogu se zabaviti dok uče nešto novo, vrativši se pritom nakratko u djetinjstvo kada su učili voziti bicikl ili koturati se. Dok ne naučite održati ravnotežu svojim nogama i veslom, najgore što se može dogoditi tijekom supanja jest da padnete u vodu, što je po ljetnim vrućinama čak i preporučljivo. U zabavi čovjek zaboravi da već dugo vesla – potpuno suh!

Ako želite provesti vrijeme sami sa svojim mislima, na pučinu se otisnite sami. Ako vam samoća ne odgovara, u SUP avanturu krenite u društvu prijatelja ili obitelji, pa čak i s četveronožnim ljubimcem. Da, dobro ste pročitali – na tržištu postoje daske s posebno dizajniranim, gumenim ili silikonskim prednjim dijelom koji sprječava neugodna klizanja, što vašem ljubimcu daje dodatnu sigurnost.

Stane u prtljažnik automobila!

Jadransko more nije jedini „teren“ na kojem možete supati - zalazak sunca jednako je čaroban dok veslate na jezeru, a ribe se lako mogu uloviti i u rijeci. Zapamtite, svoju SUP dasku možete nositi posvuda! Jednostavno je izvučete iz posebne naprtnjače kao što mađioničar izvlači zeca iz šešira i napumpate je zrakom kao madrac za plažu.

Na tržištu postoje tvrde daske od epoksi smole i karbonskih vlakana, no sve su popularnije one izrađene od mekanog, nepropusnog materijala na napuhavanje i koje ne morate prevoziti na krovnim nosačima automobila. S njima možete i na brod, u autobus, pa čak i na avion jer se, zajedno s veslima i drugim dodacima, spakiraju u torbe. Upravo u tom jednostavnom načinu skladištenja i prijevoza leži još jedna prednost SUP-a.

Uspravno veslanje na vodi je sport u kojem se morate okušati jer donosi pregršt zabave i smijeha. Za idealno supanje potrebni su vam dobro društvo, sunce i mirno more, a sve ostalo možete pronaći u Hervisu, specijaliziranoj trgovini SUPer sportske opreme!

Pročitajte više