Tek počinjete s treninzima snage? Popularni holivudski trener ima savjete za vas

Foto: Instagram

JASON Walsh jedan je od traženijih trenera u Hollywoodu, pogotovo kod klijenata koji traže dobrog trenera snage.

Za njega su se otimale zvijezde poput glumice Emme Stone, radio je i s Brie Larson, Irinom Shayk, Alison Brie, Mandy Moore i mnogim drugima. On je i osnivač Rise Nation-a i VersaClimber kardio programa u čiju se učinkovitost pak kunu Jennifer Aniston i Hilary Duff.

Dakle, izvanredno je ime od kod biste mogli dosta toga naučiti.

Dobro će vam doći ako ste i sam i tek krenuli u avanturu s treninzima snage.  

Na tom polju fitnessa, vjerojatno već i sami znate, vrijede brojna pravila koja se moraju poštivati jer će inače izostati onaj pravi učinak teškog vježbanja.

Ali da odmah u početku ne odustanete od svoje avanture samo zato što je tih pravila tako puno, donosimo vam prvih pet koji će vam trebati.

Za sada, jer kako će vaše iskustvo rasti tako ćete s vremenom doznati sve što još morate znati da bi od treninga snage imali maksimalnu korist. Pogotovo kad naglasimo da je prvi cilj ovog trenera polagano podizanje snage i izdržljivosti kako bi stekli onu pravu rutinu i uspjeli zavoljeti svoju novu naviku. Kao što on kaže, "to je stil života, a kad jednom okusite koliko je dobar, više se nećete željeti vratiti na staro". 

Da biste doista zavoljeli novu rutinu, slijedite njegova uputstva:


1. Za početak radite treninge samo jednom ili dva puta tjedno

Svaki početnik, kao i oni koji nisu dugo trenirali, mora početi polako, jer forsiranje može voditi samo bolovima i frustracijama.

On uvijek počinje s osnovnim treningom otpora kako bi klijent izgradio snagu prije nego što započne s intenzivnijim potezima i kružnim treninzima. Izgradnja "osnovne" snage učinit će vaš napredak sigurnijim i učinkovitijim, objašnjava on, a kad su mišići dovoljno snažni, bolje će poduprijeti kosti, pa ćete se iznenaditi koliko ćete više moći raditi i napredovati."

2. Započnite s najlakšim modifikacijama, da biste mogli bolje napredovati

Ono što radim sa svim početnicima je strogo vježbanje s opterećenjem tjelesne težine čime poboljšavaju pokretljivost, fleksibilnost i čvrstoću ", kaže Walsh. Nakon određenog vremena klijenti dođu i do vježbi poput guranja saonica, ali su svi počeli s laganijim vježbama. Primjerice, sa sklekovima na zidu. To je izvrsna vježba da se tijelo lijepo probudi i dobro "shvati" kamo ide i kako ćemo napredovati s treningom.

I nijednu poznatu vježbu ne rade od početka "cijelu", već počinju s lakšim verzijama te ih kontinuirano nadograđuju s dodatnim opterećenjima i težim pozama. Zato se treninzi snage nikada ne počinju s utezima.

3. Fokusirajte se na jačanje i fleksibilnost kukova i gluteusa

Tijelo je jedan veliki kinetički lanac, a kad je jedna grupa mišića slaba ili ne sudjeluje pravilno u pokretu, može uzrokovati bolove i loše performanse, a takve slabe točke su obično kukovi i stražnjica, koji moraju raditi ruku pod ruku i pravilno povezati gornji i donji dio tijela.

To uključuje sve vrste mostova i čučnjeva, počevši od običnih i najlakših do naprednih s otporom.

4. Fitnes nije samo teretana

Fitness se ne odnosi samo na vježbanje u teretani ili s rekvizitima kod kuće. Fitness je stil života pa početnicima, uz 1-2 školska treninga snage, ostalim danima pomalo vježbaju vani. Pronađite rekreaciju koja će vas činiti sretnim. Pješačenje, hodanje, surfanje, tenis, penjanje ... bilo što od toga.

5. Budite strpljivi i usredotočite se na to kako se vaše tijelo osjeća nakon treninga

Zapamtite, promjena se neće dogoditi preko noći. "Morate biti strpljivi, cijeniti svaki korak. Polako pobjeđujte utrku, a vremenom i dosljednošću primijetit ćete da sada možete puno više nego prije pa ćete sami sebe početi izazivati podizanjem ljestvice svojih mogućnosti. I to s velikim veseljem i voljom", kaže Walsh.

Treba znati dobro početi, a čini se da mu holivudske ljepotice itekako vjeruju. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.