"Tko još vjeruje indeksu tjelesne mase, taj vjeruje glupostima"

Foto: Instagram

JOŠ jedan slučaj "razotkrivanja" u kojem nešto čemu smo davno vjerovali dokazano nema logike.

Dokaz je tu, a na svom primjeru ga je pokazala profesionalna trenerica Maeve Madden.

Maeve je nedavno otišla liječniku, a nakon što je stala na vagu, otkrila je da je njezin indeks tjelesne mase (BMI) 26. Indeks tjelesne mase je omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima.

Zdravim indeksom smatra se 18,5 do 24,9, tako da, kad je Meave nedavno stala na vagu, "proglašena" je lagano gojaznom, odnosno osobom s prekomjernom težinom.

To je fotografija s lijeva, na kojoj je Maeve po definiciji deblja nego što bi trebala biti, a na desnoj fotografiji, kad joj je BMI bio 18, bila je idealna. 

Zato se Meave naljutila i napisala: "Prije, kad sam bila ovako mršava, a moj je BMI bio 18, jela sam vrlo malo i bavila se kardiovježbama, a sada, kad sam se prebacila na malo jače vježbe i bolju prehranu, sad sam fit i zdravija nego ikad, iako mi BMI kaže suprotno. Mene zato pomalo brine kakvu to poruku šaljemo svijetu, mladim djevojkama i ženama. Ja se primjerice tek sada osjećam dovoljno fit, dovoljno jakom, doslovno pucam od zdravlja i energije. Toliko sam jača i zdravija nego prije, a brojkama mi pokušavaju reći suprotno. BMI je netočna mjera jer ne uzima u obzir masu mišića, gustoću kostiju, cjelokupni sastav i oblik našeg tijela, a i sami znate da kad se jednom primite utega, počnete jačati svoje mišiće i davati im šansu da narastu, tad će brojke na vagi neminovno rasti".

>>Sad se više vjeruje indeksu oblika tijela<<

Zato radije vjerujte ogledalu nego brojkama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.