Trebamo li postiti prije vađenja krvi?

Foto: Shutterstock

UJUTRO morate na vađenje krvi i liječnik vam je rekao da ne jedete. Ali javila se glad, žudite za kavom i mislite da zalogaj tosta i nekoliko gutljaja kave neće biti problem? Varate se.

Prije vađenja krvi, ne bismo trebali jesti, ni piti ništa osim vode od 8 do 12 sati prije pretrage. Također ne bismo trebali pušiti, žvakati žvakaće gume niti vježbati, piše WebMD. Ove stvari mogu ubrzati probavu, a to može utjecati na rezultate.

Zašto moramo postiti prije vađenja krvi?

Krvne pretrage pomažu liječnicima provjeriti određene zdravstvene probleme i saznati je li sve u redu. Međutim, nije nužno postiti prije svih krvnih pretraga. To se uglavnom očekuje ako radite provjeru kolesterola i drugih masnoća u krvi, ako mjerite razinu glukoze u krvi, ako testirate razinu vitamina B12, željeza ili GGT-a, odnosno ako morate na osnovni ili sveobuhvatni metabolički panel.

Hranjive tvari iz hrane i pića ulaze u krvotok i mogu promijeniti krvne rezultate. Na primjer, ako jedete ili pijete prije mjerenja glukoze u krvi natašte, razina šećera u krvi vjerojatno će biti viša nego da niste konzumirali ništa. Čim obavite vađenje krvi, post je gotov. Ako uzimate lijekove, prije vađenja krvi savjetujte se s liječnikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.