Tri naizgled zdrava doručka koja su loša za visok kolesterol, tvrdi nutricionistica

Foto: Shutterstock

PONEKAD može biti teško snaći se u svijetu zdrave prehrane zbog mnogih različitih informacija. Čak se i jednostavni zadaci poput odabira doručka mogu činiti zahtjevnima. Stoga je nutricionistička terapeutkinja Jen Walpole izdvojila nekoliko naizgled zdravih opcija za doručak koje zapravo mogu naštetiti osobama s visokim kolesterolom.

Za Daily Express rekla je: "Kao nutricionistica smatram da pojedinci mogu biti prilično zbunjeni oko toga kako kontrolirati visoki kolesterol, osobito za doručkom. Ljudima se često govori da izbjegavaju masnu hranu, pa čak i stvari poput jaja ili maslaca. Kao rezultat toga, skloni su birati lošiji doručak, a da toga nisu svjesni."

Na primjer, spominje da za doručak mogu birati granolu, različite vrste kaša s medom ili energetske pločice. Iako se ove opcije čine sasvim u redu, nisu idealne za ljude s visokim kolesterolom.

Walpole je upozorila da su ova tri naizgled zdrava izbora prepuna ugljikohidrata koji se brzo razgrađuju u glukozu, uzrokujući skokove šećera u krvi. To potiče tijelo da oslobađa inzulin, koji potiče proizvodnju manjih, gušćih čestica "lošeg" LDL kolesterola.

Upravljanje kolesterolom ne znači žrtvovanje ukusnog doručka

Visoki unos šećera također potiče proizvodnju triglicerida, druge vrste masnoće u krvi, u jetri, što dodatno napreže kardiovaskularni sustav. Srećom, upravljanje visokim razinama kolesterola ne znači žrtvovanje ukusnog doručka, navodi nutricionistica.

"Umjesto navedenih, birajte opcije bogate omega-3 masnim kiselinama za koje se zna da povećavaju HDL, tj. dobar kolesterol, i potencijalno smanjuju LDL kolesterol. Losos, avokado, orasi i chia sjemenke sjajni su izbori. Suprotno starim vjerovanjima, jaja su također dobra opcija. Sadrže dobre masti, proteine i kolin, hranjivu tvar koja podržava zdrav prijenos kolesterola", zaključila je Walpole.