Tri zdravstvene dobrobiti čaja od đumbira zbog kojih bismo ga trebali češće piti

Foto: Pexels

ČAJ OD đumbira sadrži mnogo hranjivih tvari koje pozitivno utječu na zdravlje. Ovaj je čaj jedan od najčešćih toplih napitaka koje se preporučuje piti tijekom bolesti, posebice u kombinaciji s medom ili limunom. Skupina liječnika i dijetetičara otkrila je nekoliko zdravstvenih dobrobiti koje se povezuju uz redovitu konzumaciju čaja od đumbira, zbog kojih ćete ga možda početi češće piti. 

Može ublažiti mučninu i povraćanje

Pijenje čaja od đumbira može ublažiti osjećaj mučnine u želucu i smanjiti rizik od povraćanja, prenosi Eating Well. S tim se slaže i gastroenterologinja Elena Ivanina koja objašnjava da se "đumbir pokazao kao pomoć kod mučnine tijekom trudnoće, nakon operacije ili kemoterapije te kod mučnine uzrokovane pretjeranim kretanjem".

Razlog tomu je što đumbir sadrži snažan spoj zvan 6-gingerol, koji pomaže u ublažavanju mučnine blokiranjem nekoliko receptora u crijevima, objašnjava dijetetičarka Emmy Bright. Kao još jedan razlog zašto đumbir pomaže kod mučnine, dijetetičarka ističe da može pomoći s bržim probavljanjem tvari, što utječe na smanjenje vremena u kojem se osjeća nelagoda.

Može olakšati bolove

Bright ističe da se đumbir "pokazao učinkovitim u smanjenju bolova uzrokovanih menstrualnim grčevima". Osim toga, redovita konzumacija čaja od đumbira povezuje se s ublažavanjem bolova povezanih s upalom mišića, migrenama, osteoartritisom koljena i kroničnom boli u donjem dijelu leđa. Ovi učinci smanjenja boli djelomično mogu biti posljedica snažnih protuupalnih i antioksidativnih svojstava đumbira.

Može smanjiti upalu

Još jedna zdravstvena dobrobit koja se povezuje uz pijenje čaja od đumbira je smanjenje upala. "Različiti spojevi u đumbiru, kao što su 6-shogaol, zingeron i 8-shogaol, djeluju protuupalno kod autoimunih bolesti kao što su reumatoidni artritis, upalna bolest crijeva i psorijaza", objašnjava Ivanina.