Tri znaka raka koji se mogu pojaviti u ustima

Foto: Shutterstock

ZNAKOVI raka ponekad znaju biti vrlo suptilni ili neobični, zbog čega je liječenje ovog smrtonosnog stanja dodatno otežano jer se najčešće ne prepozna na vrijeme. Kako donosi Express, ponekad se prvi znakovi upozorenja mogu pojaviti u našim ustima, a to potvrđuje i stomatolog Neil Sikka. On objašnjava da nam naša usta doslovno mogu otkriti kakvo je naše zdravstveno stanje, ali i imamo li kojim slučajem karcinom.

''Naše oralno zdravlje je prozor u naše cjelokupno zdravlje, a rak je samo jedno od stanja koja se može otkriti ovim putem. Nedavno provedena studija na ovu temu pokazala je da je loše oralno zdravlje povezano sa 75-postotnim povećanjem rizika od raka jetre, stoga je važno razumjeti kako određeni simptomi otkrivaju znakove općih zdravstvenih problema", rekao je Sikka.

Čirevi u ustima

Bolni čirevi ili kvržice u ustima mogu biti znak upozorenja na različita oralna stanja ili ozbiljnije zdravstvene probleme. Kako objašnjava stomatolog, oni u nekim slučajevima mogu ukazivati na karcinom. ''Čireve koji nisu zacijelili nakon dva tjedna potrebno je provjeriti jer bi to mogao biti znak nečeg ozbiljnijeg kao što je rak usta'', upozorava.

Crvene mrlje

Crvene mrlje u ustima, poznate i kao eritroplakija, koje se najčešće pojavljuju na jeziku ili unutarnjoj sluznici usta mogle bi biti još jedan znak upozorenja. Iako ovakve mrlje mogu biti potpuno normalne, stomatolog upozorava kako također mogu ukazivati ​​i na prekancerozna stanja.

Neugodan zadah

Posljednji znak upozorenja raka ne može se vidjeti, ali se zato može nanjušiti. Kako objašnjava Sikka, zadah koji miriše na amonijak ili urin može biti povezan s problemima bubrega ili jetre, odnosno ukazivati na mogućnost karcinoma ovih organa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.