TV doktor kaže da ukusna namirnica može sniziti kolesterol

Foto: Pexels

RAJČICA je više od ukusne osnove za razna jela. Ona je prepuna hranjivih tvari poput vitamina C, kalija i folne kiseline, a može pomoći i u održavanju razine kolesterola pod kontrolom, tvrdi TV doktor Michael Mosley.

Liječnik je objasnio da rajčice imaju pigment likopen, koji je snažan antioksidans odgovoran za crvenu boju ploda i obilje zdravstvenih dobrobiti. 

"Znanstvenici su otkrili da konzumiranje jedne do jedne i pol šalice soka od rajčice dnevno u šest tjedana može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti", rekao je dr. Mosley u svom podcastu Just One Thing.

"Nadalje, ljudi koji su pili sok od rajčice imali su smanjenu razinu LDL-a ili lošeg kolesterola", dodao je.

Ova vrsta kolesterola odgovorna je za začepljenje arterija i povećanje rizika od ozbiljnih zdravstvenih problema, od bolesti srca do moždanog udara. S druge strane, utvrđeno je da rajčice povećavaju razinu HDL kolesterola, također poznatog kao dobar kolesterol. HDL kolesterol može pomoći apsorbirati LDL kolesterol iz krvi i vratiti ga natrag u jetru, gdje se ispire iz tijela. Osim toga, visoke razine HDL kolesterola također mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

"Kuhanje rajčica drastično povećava količinu likopena koju možete apsorbirati, zbog čega savjetujem da se ne fokusirate na konzumaciju sirove rajčice, već soka od rajčice, umaka ili konzerviranih rajčica", poručio je.

Prema profesoru Richardu van Breemenu sa sveučilišta Oregon State, konzumiranje sirove salate od rajčice može vam osigurati od pet do deset miligrama likopena, ali 100 grama umaka od rajčice sadrži oko 50 miligrama likopena.