Jeste li znali da ovom promjenom prehrane možete utjecati na cijeli organizam?

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: dm 

USLIJED visokih ljetnih temperatura tijelo će lakše funkcionirati ako se unosi hrana koja ne pada teško na želudac i ne opterećuje probavni trakt. Obroci poput salata, voća i povrća te biljnih prehrambenih opcija pogodni su zato što će tijelo moći lakše funkcionirati na visokim temperaturama. Prema dostupnim istraživanjima koja je provela agencija Hendal, svaki treći Hrvat odabire meso kao namirnicu za obrok svaki dan, a najpopularnija je piletina. Ipak, studija objavljena u prestižnom prehrambenom časopisu Public Health Nutrition sugerira da prehrana bez mesa može imati brojne pozitivne utjecaje. 

Primjerice, prehrana bez mesa smanjuje kolesterol u krvi i do 35 posto. To se događa zato što su zasićene masti, prvenstveno pronađene u mesu, peradi, siru i drugim proizvodima životinjskog podrijetla, glavni pokretač rasta razine kolesterola u krvi. 

Osim što smanjuje kolesterol, prehrana bogata biljnim namirnicama također može poboljšati krvni tlak i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Biljna hrana mijenja organizam 

Na tržištu su sve popularniji plant-based proizvodi, odnosno oni koji se temelje na biljnom uzgoju ili pretežito biljnim sastojcima bez mesa. Takva hrana može promijeniti strukturu organizma, počevši od probave. Istraživanje medicinskog časopisa PubMed iz 2022. godine sugerira da konzumacija biljne hrane može smanjiti udio kancerogenih stanica u organizmu.

Foto: Shutterstock

Osim toga, studija je pokazala da prekomjerni unos crvenog mesa može povećati šanse za razvoj dijabetesa tipa 2, i to za visokih 48 posto. Biljna hrana lakša je za probavu zato što je puna vlakana koja pozitivno utječu na crijevnu floru u probavnom traktu. 

Proteini koji se nalaze u cjelovitim biljnim namirnicama štite nas od mnogih kroničnih bolesti. Biljna hrana može pomoći i pri regulaciji tjelesne težine, a preporučuje se ljudima koji vode sportski život zbog činjenice da je lako probavljiva. Bolja probava donosi i više energije. Naime, unosom svih potrebnih nutrijenata tijelo će dobiti hranjive tvari koje jačaju imunitet i zdravlje mozga, pa se možete osjećati znatno odmornije i energičnije.

Aktivan ljetni stil života 

Biljna prehrana, osim što olakšava probavu, ne izaziva osjećaj težine i nadutosti, pa je kvalitetan izbor ako ovog ljeta želite aktivan stil života. dm u svojoj ponudi ima vlastitu robnu marku dmBio, a riječ je o proizvodima iz potpuno ekološkog uzgoja koji su bazirani na biljnoj prehrani. Proizvodi imaju certifikat održivog, zelenog razvoja, što je istaknuto na ambalaži.

Foto: Shutterstock

U suradnji s poznatim institucijama i nevladinim organizacijama dm je razvio zelene etikete kao pomoć za održiviju kupnju, olakšavajući kupcu snalaženje izravno na polici, dok u dm online shopu kupcima kao pomoć služi filter održiviji odabir.

Važno je birati prehranu koja je ekološkog uzgoja i koja je pritom bogata nutrijentima. Ponuda dmBio proizvoda je šarolika, pa se može pronaći ponešto za svakoga: od ukusnih međuobroka pa sve do slastica. Proizvodi su dostupni u prodavaonicama ili dm online shopu, a novo u ponudi dm-a ili inspiraciju kupci mogu pronaći i u katalogu. Odabir ovih proizvoda predstavlja put prema osviještenoj prehrani. 

Recept koji će vas oduševiti 

Uz dmBio proizvode može se napraviti mnoštvo slanih i slatkih recepata, a ako želite brz, jednostavan i lagan ljetni recept od samo četiri sastojka, Matcha zalogaji dobar su odabir.  Riječ je o desertu, odnosno kuglicama koje su brzo gotove te za njih nije potrebna komplicirana izrada, ali ni priprema. Glavni sastojak je Matcha čaj, popularan u Japanu, a riječ je o mljevenom zelenom čaju u prahu. Ima intenzivnu zelenu boju, a okusom je slatkast. Sadrži katehin, karotin i vitamine A, B, C i E.

U 30 mililitara vode potrebno je uliti vrećicu dmBio zelenog Matcha čaja. Sve to potrebno je miješati dok se ne sjedini s cijelom bočicom dmBio javorovog sirupa.  

Foto: Shutterstock

Kada se smjesa sjedini, dodajte 170 grama dmBio kokosovog brašna i cijelu staklenku dmBio smeđe paste od badema. Nakon dodavanja svih sastojaka miješajte kako bi se stvorila sjedinjena smjesa. U drugu posudu ponovno stavite dmBio kokosovo brašno. Od smjese iz prve posude izradite kuglice i uvaljajte ih u kokosovo brašno koje se nalazi u drugoj posudi. Postupak ponavljajte sve dok imate smjese. 

Bez korištenja pećnice ili drugih kuhinjskih aparata u vrlo kratkom vremenu imat ćete spremnu laganu slasticu, idealnu za ljetne dane.  

Ideje za još recepata iz dmBio asortimana možete potražiti na poveznici.  

Sponzorirani sadržaj donose Index i dm u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.