Sedam savjeta i metoda koje će pomoći da vam vježbanje postane dio svakodnevne rutine

Foto: Pexels

ODLAZAK u teretanu barem dva puta tjedno dobar je početak fitness putovanja, ali vježbanje više dana u tjednu pomoći će vam da smršavite, ostanete zdraviji te budete sretniji i zadovoljniji sobom. Iako je potrebno određeno vrijeme da nešto postane navika, uobičajeno je mišljenje kako je potreban 21 dan da nešto postane dio naše svakodnevne navike, prenosi U.S. News.

Ako želite postati dosljedni u treniranju i osigurati da vam vježbanje postane rutina, u nastavku izdvajamo sedam savjeta pomoću kojih ćete to ostvariti s vremenom. 

Počnite s malim koracima

Uspješan program tjelesne aktivnosti mora biti siguran i učinkovit, uklopiti se u dnevni raspored i biti realističan. Iako ranojutarnji trening visokog intenziteta (HIIT) može biti učinkovit, možda neće odgovarati trenutnoj razini kondicije i sposobnosti pojedinca. Također, možda se neće uklopiti u trenutni stil života i obaveze.

Uspostavljanje rutine počinje procjenom kada i gdje možete uvesti kretanje u svoju dnevnu rutinu, umjesto da prilagođavate svoj postojeći raspored kako bi vježbanje stalo u njega. Počnite s malim, dostižnim ciljevima i gradite na njima nakon što postignete dosljednost s tim početnim planom.

Pronađite načine za fizičku aktivnost u teretani, ali i svakodnevnom životu

Kako prenosi U.S. News, identificirajte koje druge navike možete usvojiti izvan teretane koje podržavaju vaše ciljeve. Na primjer, odlazak u teretanu pet dana u tjednu možda nije realističan od samog početka, pa postavite cilj odlaska u teretanu dva puta tjedno i nadopunite tu rutinu dodatnom tjelesnom aktivnošću, poput šetnji tijekom pauze za ručak ili vježbanjem kod kuće.

Bavite se aktivnostima u kojima uživate

Učiniti vježbanje zabavnim ključna je komponenta dugoročnog uspjeha, stoga odvojite malo vremena da istražite koji su treninzi pravi za vas. Fitness program trebao bi biti nešto čemu se radujete svaki dan i u čemu ste dobri. Vježbanje bi trebalo biti bijeg od svakodnevnog stresa, a ne dodatni stresor.

Dakle, ako vam 30-minutna šetnja na traci za trčanje nije po volji, prošetajte 15 minuta prije posla i opet nakon večere. Ili krenite na lokalnu planinarsku stazu, plešite vikendom ili subotnje poslijepodne provedite radeći u vrtu. Svaka tjelesna aktivnost doprinosi općem zdravlju i dobrobiti, stoga nemojte upasti u zamku misleći da su teretana i vježbanje visokog intenziteta neophodni.

Dajte prioritet redovitoj tjelesnoj aktivnosti

Kako biste tjelesnu aktivnost stavili na prvo mjesto, zabilježite vrijeme za nju u svom kalendaru. Stavljanje treninga u kalendar daje im važnost i trajnost, slično kao termin kod liječnika ili radni zadatak. Imati treninge u kalendaru također daje do znanja drugim ljudima u vašem životu, kao što su članovi obitelji ili kolege, koliko cijenite svoje zdravlje i dobrobit.

Pridružite se grupi vježbača ili pronađite partnera za trening

Druženje s partnerom za vježbanje, pridruživanje grupnom fitness treningu ili pronalaženje programa vježbanja u zajednici izvrstan je način da vježbanje učinite zabavnijim. Ne samo to, nego studije pokazuju da socijalna podrška može povećati optimizam i samopoštovanje, smanjiti stres i simptome depresije te vas može učiniti sklonijima pridržavanju programa, prenosi U.S. News.

Imati socijalnu podršku kroz timski sport ili partnera za vježbanje može dodati odgovornost vašem sudjelovanju, što vam može pomoći da odete u teretanu i onih dana kada vam nedostaje motivacija.

Postavite pametne ciljeve i pratite svoj napredak

Postavljanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva može pomoći da postignete dosljedan napredak. Ljudi se obično fokusiraju na dugoročne ciljeve usmjerene na ishode vezane uz gubitak težine ili sportske performanse, ali važno je imati i kratkoročne ciljeve usmjerene na proces.

Tako imate nešto mjerljivo i dostižno što možete redovito ostvarivati. Ti mali ciljevi mogu vam pomoći da ostanete motivirani i lakše pratite napredak. Vodite dnevnik ili preuzmite aplikaciju za praćenje aktivnosti, koja vam može pomoći da znate postižete li te ciljeve.

Budite pozitivni i strpljivi

Razvijanje navike vježbanja zahtijeva vrijeme i dosljedan trud, ali i strpljenje i blagost prema sebi. Ako previše naglasite savršenstvo postavljanjem cilja kao što je: "Ići ću u teretanu svaki dan nakon posla", bez ikakve fleksibilnosti, pripremate se za česta neuspjeha.

Umjesto toga, postavite taj cilj za sebe, ali priznajte da ponekad život jednostavno stane na put. Razumijevanje da ćete doživjeti prepreke na svom putu prema fitnessu ključno je za dugoročni uspjeh, stoga ostanite pozitivni i budite ljubazni prema sebi na svakom koraku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.