Jednostavna navika mogla bi smanjiti rizik od srčanih bolesti za 20%, kaže studija

Foto: Pixabay

Za smanjenje rizika od srčanih bolesti obično se savjetuje smanjenje unosa masne i slane hrane, ograničavanje alkohola te više tjelovježbe. No, nedavno istraživanje pokazalo je da dodatni sati sna vikendom mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti za gotovo 20 posto.

Istraživačka studija Europskog kardiološkog društva proučavala je raspored spavanja više od 90.000 pojedinaca. Gotovo 20.000 njih borilo se s nedostatkom sna. Sudionici koji su kategorizirani kao "neispavani" bili su oni koji su spavali manje od sedam sati noću.

Oni koji su manjak sna nadoknađivali vikendom dobivali su dodatnih 1.28 do 16.06 sati sna. Kod njih je rizik od srčanih bolesti, poput ishemijske bolesti srca, zatajenja srca, fibrilacije atrija i moždanog udara, do kraja istraživanja bio manji za 20 posto.

Pregled literature iz 2010. u Current Cardiology Reviews pronašao je slične rezultate zaključivši da je nedostatak sna povezan s hipertenzijom, koronarnom bolešću srca i dijabetesom.

Kako su točno spavanje i zdravlje srca povezani? Zapravo, na mnogo načina. U osnovi, san je potreban kako bi se smanjio stres na srce i omogućilo mu da se oporavi od dana. Tijekom spavanja, otkucaji srca usporavaju, krvni tlak pada, a disanje se stabilizira. Nadalje, isprekidani san može uzrokovati srčani stres. Nedostatak sna pridonosi upali i otvrdnjavanju arterija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.