Uz voće koje gotovo svi vole smoothie je manje zdrav

Foto: Pexels

Bilo da ga konzumirate za doručak ili međuobrok, smoothie je uvijek ukusan, jednostavan za pripremu i prepun vitamina. Uz to, može se pripremiti od čitave palete voća i povrća. Sastojke je dovoljno samo ubaciti u blender i priprema je gotova. Ili ne?

Prema studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Food and Function, banane ne bi trebale biti dio smoothieja. Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su da banane mogu smanjiti nutritivnu vrijednost drugih sastojaka, poput bobičastog voća.

Bobičasto voće bogato je flavonoidima i poznato po svojim antioksidativnim svojstvima te se povezuje s nizom zdravstvenih dobrobiti: pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav, smanjuje razinu kolesterola, osigurava dobru cirkulaciju krvi i snažan imunološki sustav. Banane su dio gotovo svakog smoothieja i bogate su vitaminima i mineralima poput kalija, magnezija i vitamina B6. Osim toga, lako su probavljive i korisne kod crijevnih tegoba.

U čemu je onda problem? Banane sadrže enzim polifenol oksidazu (PPO) koji smanjuje bioraspoloživost flavonoida. Konkretno, to znači da dodavanjem banane u smoothie od bobičastog voća, tijelo apsorbira manje sekundarnih biljnih tvari.

"Bili smo iznenađeni otkrićem koliko brzo dodavanje samo jedne banane smanjuje količinu flavonoida u smoothieju, a time i razinu flavonoida u tijelu", objašnjava voditelj studije dr. Javier Ottaviani.

"Banane su i dalje dobra opcija za pripremu smoothieja, ali ne ako želite sačuvati flavonoide", ističe Ottaviani.

Ne želite li se odreći vrijednih sekundarnih biljnih tvari, stručnjak preporučuje namirnice s niskim udjelom PPO-a poput ananasa, naranče, manga i jogurta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.