Vaše slušalice su odvratnije nego što mislite, možda ih čak prestanete koristiti

SLUŠALICE, posebno bežične, možda jesu praktične, ali mogu uzrokovati velike probleme. Stručnjak je upozorio da nošenje slušalica može dovesti do neugodnih, smrdljivih i često bolnih infekcija.

Uši proizvode vosak koji štiti kožu kanala, pomaže u čišćenju i podmazivanju, a pruža i zaštitu od prašine i drugih stranih čestica. Ali, kada se taj prirodni proces ometa, to može uzrokovati nakupljanje voska koji je zapravo kombinacija prljavštine, znoja, ulja, mrtvih stanica kože i kose.

“Sve što ometa prirodni proces voska u ušima može biti štetno. Kao i kod čepića za uši i slušnih pomagala, slušalice sjedaju u dio kanala u kojem se proizvodi vosak i zapravo mogu potaknuti proizvodnju više voska kada se koriste”, rekla je dr. Lisa Hellwege za Yahoo News.

Objasnila je da je rizik posebno velik za one koji žive u vlažnijem okruženju.

“Voda zarobljena iza nagomilanog voska, posebno u vlažnim uvjetima, može dovesti do infekcije uha. Simptomi mogu uključivati bol, neugodan miris, iscjedak i svrbež”, dodaje Hellwege i savjetuje da ljudi daju priliku ušima da se same očiste te navodi druge mogućnosti.

“Uslijed korištenja slušalica, uši mogu postati suhe i svrbjeti. Infekcije se mogu prenijeti i prljavim slušalicama. Zato ih čistite alkoholnim maramicama koje ubijaju 99,9 posto patogena.”

Također, upozorava da izbjegavate čistiti uši štapićima jer pamučna vata može gurnuti vosak još dublje u kanal, pa čak i oštetiti bubnjić. Usprkos tome, istraživanja pokazuju da ih i dalje koristi dvije trećine ljudi. Umjesto toga, stručnjaci predlažu ispiranje ušiju vodom koje može obaviti gotovo svaki liječnik opće obiteljske medicine. 

“Nakupljanje voska uzrokuje probleme sa sluhom. Metoda ispiranja je učinkovita, a prethodno se mogu koristiti kapi za uho koje omekšavaju vosak, no ne duže od pet dana prije postupka ispiranja”, pojasnila je dr. Katherine Harrop-Griffiths.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.