Vaskularni kirurg podijelio pet znakova upozorenja da imate lošu cirkulaciju

Foto: Shutterstock

HLADNE ruke i stopala uobičajen su problem, ali i znakovi loše cirkulacije. Ali nisu jedini, kažu stručnjaci. Vaskularni kirurg Alun Davies za Daily Mail je podijelio pet neočekivanih znakova upozorenja.

Sjajna koža i hladna stopala

Hladna stopala znak su loše cirkulacije jer krv zbog suženih krvnih žila teško dolazi do ekstremiteta. Kao rezultat toga, ruke i noge mogu biti hladne i poprimiti plavu ili ljubičastu boju kada sjedite i blijedu ili bijelu kada ležite. Oboljeli također mogu osjetiti utrnulost ili bockanje u ekstremitetima i bolove u listovima tijekom hodanja.

No, sjajna i zategnuta koža manje je poznat simptom koji može utjecati na potkoljenice i stopala osoba sa slabom cirkulacijom. To je uzrokovano propadanjem kože zbog nedostatka protoka krvi. 

Glatke noge

Iako se glatke noge možda ne čine kao loša stvar, to može biti znak loše cirkulacije. Opadanje dlaka na nogama može značiti da u ta područja ne dolazi dovoljno krvi, što rezultira odumiranjem folikula dlake zbog nedostatka hranjivih tvari.

Profesor Davies upozorava da "nedostatak protoka krvi u nogama može brzo eskalirati do opasnijih simptoma, poput oštećenja živaca i tkiva". Zato savjetuje svima koji uoče ovaj simptom da se posavjetuju sa svojim liječnikom.

Čirevi na nogama

Dugotrajne rane koje ne zacjeljuju unutar dva tjedna najvjerojatnije su znak loše cirkulacije, kažu stručnjaci.

Obično se razvijaju na unutarnjoj strani noge, između koljena i gležnja, a mogu izazvati bol, svrbež i oticanje zahvaćene noge. Oko čira također može biti obojena ili otvrdnuta koža, s iscjetkom neugodnog mirisa koji curi iz rane.

Osobe sa zdravstvenim problemima poput dijabetesa, visokog kolesterola i pretilosti osjetljivije su na lošu cirkulaciju, ali problem može utjecati na bilo koga u bilo kojoj dobi.

Uznemiren želudac

Loša cirkulacija utječe na sve dijelove tijela, uključujući vitalne organe. Bolovi u trbuhu, proljev i krv u izmetu neugodni su simptomi za koje se najčešće krive zadnji obrok ili bol u želucu. No stručnjaci kažu da u vrlo rijetkim slučajevima ovi simptomi zapravo mogu biti znak lošeg dotoka krvi u probavne organe.

Gubitak pamćenja

Osjećaj neobjašnjive vrtoglavice, gubitak ravnoteže i zaboravljivost simptomi su koji se češće povezuju s ozljedom mozga, tumorom ili čak Alzheimerovom bolešću. Ali to također može biti znak da do mozga ne dolazi dovoljno krvi.

"Ako imate lošu cirkulaciju i krv ne dopire do mozga, organ će početi smanjivati određene funkcije, uključujući pamćenje i ravnotežu", govori profesor Davies.

Jednostavan način da poboljšate cirkulaciju je vježbanje. Kretanje potiče zdravu cirkulaciju jer mišići pomažu u stiskanju vena, što uzrokuje bolji protok krvi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.