Ako ste kao dijete gledali crtić Popaj, vjerojatno se sjećate koliku je snagu tom mornaru davala limenka špinata. Doista, špinat je vrlo zdrava namirnica, ali nećete odmah primijetiti razliku ako ga počnete svakodnevno konzumirati.
Dobrobiti jedenja špinata pojavljuju se postupno utječući na kratkoročno i dugoročno zdravlje, a da toga možda niste ni svjesni. Zanima vas kako? Nastavite čitati kako biste saznali.
Kratkoročne prednosti redovitog konzumiranja špinata
Dijetetičarka Yaa Boakye za Parade kaže da je sigurno konzumirati špinat svaki dan, ali u količini jedne šake.
"Pretjerana konzumacija špinata može dovesti do prekomjerne konzumacije oksalata, što može doprinijeti stvaranju bubrežnih kamenaca kod osjetljivih osoba. Unatoč tome, za većinu ljudi bilo bi teško svakodnevno konzumirati špinat u prekomjernim količinama budući da je špinat prilično zasitan zbog visokog sadržaja vlakana", ističe Boakye.
Dijetetičarka Caroline Young kaže da ljudi koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi trebaju voditi računa o tome koliko špinata konzumiraju, jer je bogat vitaminom K koji zgrušava krv.
Inače, u špinatu se nalazi puno vitamina A, C i K, folata, magnezija, mangana, vlakana i antioksidansa.
"Dijetalna vlakna u špinatu potiču zdravu probavu i redovito pražnjenje crijeva. Vlakna podržavaju zdrav crijevni mikrobiom, što je neophodno za cjelokupno zdravlje probavnog sustava", objašnjava Boakye.
Još jedna kratkoročna korist redovite konzumacije špinata jest rjeđe obolijevanje zbog jačeg imunološkog sustava.
"Špinat ima veliku količinu vitamina C koji jača imunološki sustav, pomaže funkciji bijelih krvnih zrnaca i štiti stanice od oksidativnog oštećenja. To vas održava zdravima pod pretpostavkom da vodite računa o stresu, pijete vodu, dovoljno spavate i bavite se drugim wellness aktivnostima", napomenula je Boakye.
Dugoročne prednosti redovitog konzumiranja špinata
Ako kroz duži period redovito konzumirate špinat, obje dijetetičarke slažu se da biste mogli iskusiti pet prednosti. To su smanjeni rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, smanjeni rizik od kognitivnog pada i demencije, bolji vid, smanjeni rizik od razvoja određenih bolesti i raka te snažne i zdrave kosti.