Votka u kombinaciji s energetskim pićem može dovesti do rizičnog ponašanja

Foto: 123RF

NA spomen votke i energetskog pića vrlo se vjerojatno prisjetite mladenačkih izlazaka kada je to jedan od najpopularnijih odabira. 

Međutim, ta kombinacija nije nimalo zdrava. Nova studija tvrdi da to piće može dovesti do rizičnog ponašanja i tučnjave.

Dr. Matt Parker sa Sveučilišta u Portsmouthu i koautor studije izjavio je za Science Daily da konzumiranje alkohola uz energetsko piće dovodi do “smanjenja straha i problema u društvenoj komunikacija što kolektivno povećava rizik od tučnjave, nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja”. 

Istraživanje je provedeno nad ribama koje su znanstvenici podijelili u četiri jata. Jedno je bilo u vodi, drugo je bilo izloženo alkoholu, treće taurinu koji je sastojak energetskih napitaka, dok je u četvrtom bazenu bila mješavina alkohola i taurina. 

Utvrđeno je da je jato riba iz četvrtog bazena plivalo u blizini opasne zone i pokazivalo oblike “rizičnog ponašanja” provodeći više vremena u zoni predatora od ostalih riba. 

Ranija istraživanja su pokazala da energetska pića loše djeluju na želudac, živčani sustav i uzrokuju srčane probleme. Takva pića, osim šećera, sadrže i 80 miligrama kofeina na 250 mililitara, otprilike kao dvije i pol limenke Coca-Cole. Kofein može uzrokovati otpuštanje adrenalina, hormona koji povećava krvni pritisak.

Istraživanje iz 2017. otkrilo je da 960 mililitara energetskog pića može uzrokovati aritmiju, a 2018. je polovica ispitanika u tinejdžerskoj dobi prijavila probleme sa srcem, vrtoglavice i napadaje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.