Zašto nekome teško "padaju" proizvodi od cjelovitih žitarica?

Foto: WeHeartIt

MOŽDA ste i vi u skupini onih koji od zdravog kruha, odnosno od cjelovitih žitarica, osjećaju nepodnošljivu težinu u želucu, ali ih nastavljate jesti jer znate da su zdrave?

Niste jedini, samo da znate, jer cjelovite žitarice i proizvodi od njih doista mogu teško pasti na želudac, s obzirom na to da su teže probavljive, a kad se konzumiraju u kombinaciji sa šećerima, pa čak i svježim sokom od naranče, tad su još i gore.

Zato se osobama koje pate od probavnih problema savjetuje da cjelovite žitarice nikada ne miješaju sa šećerima, ni u kojem obliku.

Isto se tako savjetuje da osobe koje imaju probavne smetnje, a tek su se nedavno malo više posvetile unosu zdravijih namirnica pa i cjelovitih žitarica, s njima krenu postepeno.

Problem je, a to je ono što ih čini zdravima, što se cjelovite žitarice i inače teže probavljaju, zato organizam od njih ima i više koristi, ali ako izazivaju nadutost i bolove, tad biste ih zaista trebali jesti po malo.

I baš nikada u kombinaciji sa šećerima, jer kad se još uvijek neprobavljena hrana nađe u debelom crijevu, gdje fermentira uz pomoć prirodnih crijevnih bakterija, tad dolazi do nakupljanja plinova.

Oni su također znak zdrave prehrane i probave, ali ako vas zaista jako napuhuju, tad svakako smanjite njihovu količinu po obroku i općenite jedite češće, po malo, pa umjesto tri velika obroka radije jedite pet-šest manjih.

Na taj ćete se način riješiti nadutosti te se lakše priviknuti na namirnice koje jesu zdravije, ali su zbog svog svojstva teže probavljive, a da biste si još više olakšali probavu, umjesto sa šećerima i voćem kombinirajte ih s nezaslađenim čajevima ili s probiotikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.