Zašto su žene uopće počele brijati noge?

Foto: Pexels

DLAKE na tijelu su prirodna stvari - i kod muškaraca i kod žena. Međutim, zbog društvenih standarda, mnoge žene osjećaju se obveznima uklanjati dlake s većine dijelova tijela. Upišete li u Google "Kada su se žene počele...", jedan od prvih prijedloga koji će se pojaviti je "Kada su se žene počele depilirati".

Iako je uklanjanje dlaka s tijela bilo prisutno kroz povijest, tek 1915. žene su počele brijati dlake britvicom. Prema stranici Instituta Smithsonian, "na američke standarde ljepote za žene utjecali su inovacije i marketing britvica".

"Početkom 20. stoljeća, u želji da prošire svoje tržište, proizvođači britvica promicali su ideju da su dlake na ženskom tijelu muževne i nehigijenske", pojašnjavaju.

Tako su britvice počeli reklamirati kao proizvod namijenjen i ženama. Štoviše, 1915. predstavljena je prva britvica namijenjena ženama.

Proizvođači su pazili da u svojim reklamama ne koriste izraz "brijanje"

"U 1920-ima u modu su došle majice bez rukava i kratke haljine. Tako su noge i pazusi žena postali vidljivi u društvenim situacijama, a oglašivači su iskoristili priliku da potaknu žene da briju svoje noge i pazuhe. Ali budući da se izraz "brijanje" povezivao s uklanjanjem dlaka muškaraca, proizvođači su pazili da ne koriste taj izraz u svojim reklamama pa su poticali žene da učine svoje noge i pazuhe glatkima", dodaju iz Smithsoniana.

I tako su žene počele uvoditi brijanje u svoj svakodnevni život. No, za razliku od muškaraca, nisu bile pozvane brijati lice. Umjesto toga, savjetovano im je da se podvrgnu izbjeljivanju ili depiliranju voskom dlaka s lica.

Danas žene tijekom života provedu više od 58 dana uklanjajući dlačice s tijela. Većina žena odabire brijanje kao bezbolnu, pristupačnu i jednostavnu metodu uklanjanja dlaka, ali postoje neke uobičajene pogreške koje mogu ozbiljno utjecati na zdravlje i izgled. Koje su to, doznajte ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.