Zdravstvene blagodati džina: Sedam razloga zašto je on dobar izbor za vas

Foto: 123RF

KAD su Juliju Child, američku kuharicu i spisateljicu koja je doživjela 91. godinu, pitali o tajni dugovječnosti, odgovorila je: crveno meso i džin.

Iako se brojni stručnjaci ne bi složili da biste trebali (pre)često konzumirati ovu kombinaciju, ipak postoje određene prednosti koje biste mogli zahvaliti upravo džinu.

Međutim, nutricionistica Jackie Lynch upozorava: "Kao i kod ostalih vrsta alkohola, postoje neki dokazi koji ukazuju na to da umjerena konzumacija može pomoći u smanjenju rizika od srčanog udara, na primjer. To se odnosi na jednu malu čašu dnevno, jer su studije pokazale da kako povećavate unos na tri čaše dnevno, rizik od kardiovaskularnih bolesti dramatično raste."

Ako se pridržavate umjerene konzumacije i kombinirate džin uz pravilnu i zdravu prehranu, ovo su neki zdravstveni benefiti koje biste mogli primijetiti:

Može pomoći kod peludne groznice

Ok, ne možete džinu pripisivati baš ljekovita svojstva niti ga uvrstiti u svoju redovnu terapiju, no prema Asthma UK-u, prelazak na džin u ljetnim mjesecima mogao bi vam pomoći ublažiti kašalj i kihanje. Teorija kaže da pića poput piva i jabukovače imaju veći udio histamina zbog procesa fermentacije, što često pogoršava simptome peludne groznice.

Siromašan je kalorijama

Sa samo 97 kalorija u jednoj čaši, džin je jedno od najmanje kaloričnih alkoholnih pića koje možete odabrati. Čak i ako ga kombinirate uz limunadu ili tonik, on će i dalje imati manje kalorija nego prosječna čaša vina (160 kalorija) ili pola litre piva (208 kalorija).

Sadrži relativno malo šećera

"Džin sadrži samo tragove šećera što ga čini pametnim izborom ako vam je cilj upravljanje težinom", objašnjava Jackie u svojoj knjizi The Right Bite. Naravno, na to možete zaboraviti ako ga odlučite kombinirati uz gazirana pića.

Može vam pomoći u očuvanju mladolikosti

Osnovni sastojak džina su bobice smreke, a one su pune antioksidansa. To vam pak može pomoći u očuvanju mladolikosti kože i izbjegavanju bora.

Olakšava nadutost

Bobice smreke djeluju i kao prirodni diuretik, a osim toga, bilje koje se koristi za proizvodnju džina poznato je po svojem djelovanju na pravilnu probavu. Dakle, ako ustanovite da vam alkohol često uzrokuje nadutost, prelazak na džin pomoći će vam da zadržite svoj ravan trbuh.

Smiruje bolove u zglobovima

Uz mnoštvo drugih blagodati, smreka je u prošlosti bila lijek za bolove tijekom zdravstvenih stanja poput artritisa i reume. Naravno, svakodnevno uživanje u džinu nije zamjena za pravilan lijek, ali postoje oni koji inzistiraju na tome da grožđice natopljene džinom mogu smanjiti upalu. Opet, stručnjaci imaju različito mišljenje o tome, ali na vama je da odlučite.

Ako morate birati, to je "najbolje" piće za dijabetičare

Istraživanje objavljeno u Journal of Diabetes Nursing 2008. bavilo se pronalaženjem odgovora na pitanje koja su najsigurnija pića koja bi ljudi s dijabetesom tipa 1 trebali konzumirati, i pogodite što? Otkrili su da su se džin i tonik našli na samom vrhu. Naravno, uvijek biste se prije konzumacije trebali posavjetovati s medicinskim stručnjakom, piše Good To Know.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.