Žena (35) kojoj je dijagnosticiran rak pluća navela prve simptome

Foto: Shutterstock

RAK pluća jedan je od vrsta karcinoma koje se često pojavljuju bez simptoma, a kada osoba počne primjećivati prve znakove, bolest je već ozbiljno uznapredovala. Jedna od oboljelih je i 35-godišnja Ashley kojoj je nedavno dijagnosticiran rak pluća u četvrtom stadiju. Kako je navela na TikToku, ona je čak nekoliko godina osjećala neobične simptome koje su ignorirali čak i njezini liječnici.

@ashleybreatheforward Here are the symptoms I experienced leading up to my NSC lung cancer diagnosis as an otherwise healthy, young, and active woman. ##nsclc##lungcancer##cancerwarrior##lungcancerstage3##nonsmallcelllungcancer##lungcancerawareness##onelung##cancer##cancerpatient##cancersurvivors##lungcancerstage4##breatheforward ♬ original sound - Ashley • Breathe Forward

Na snimci koja je u kratkom vremenu postala viralna Ashley je odlučila navesti sve svoje simptome kako bi upozorila druge da ih ni slučajno ne ignoriraju. Najprije je bila počela osjećati umor, otežano gutanje i grlobolju. S obzirom na to da nikada nije ni zapalila cigaretu, liječnici su odmah isključili plućne probleme.

"Jedan od prvih simptoma raka pluća bio je umor. Točnije, bila sam umornija nego inače. Mučila sam se i s gutanjem, a povremeno sam se počela i gušiti hranom sama od sebe. Imala sam čudan osjećaj u grlu, ne bih rekla da je bilo nadraženo, više mi je djelovalo suho, zbog čega sam pila puno vode'', objasnila je Ashley.

Nedugo nakon toga počela je kašljati, ali liječnici ni na to nisu obraćali preveliku pažnju jer se sve to događalo tijekom pandemije, donosi Daily Mail. Kako je otkrila, kašalj je bio toliko jak i intenzivan da ju je ometao u govoru i radu.

''S obzirom na to da brzo pričam, primijetila sam da sam morala usporiti kako bih uopće došla do zraka'', dodala je Ashley koja je već tada znala da nešto nije u redu. Zatim je počela gubiti na tjelesnoj težini, a teško je i disala, zbog čega su joj liječnici dali inhalator.

Kako se u to doba bila razvela od supruga, njezini su liječnici mislili da su sve neobične pojave posljedica stresa. Nakon nekoliko mjeseci, obavila je rendgen pluća koji nije pokazao ništa jer se tumor na njezinim plućima doslovno sakrio iza njezinog srca. Iako je nastavila tražiti liječničku pomoć i svako malo odlazila na hitnu, uvijek bi je poslali kući.

Sve se promijenilo kada ju je prijateljica na silu odvela u bolnicu i tražila od liječnika da naprave sve potrebne pretrage. ''To mi je doslovno spasilo život, da nije bilo nje, ja danas ne bih bila živa'', rekla je Ashley koja je tek tada, napokon, došla do svoje dijagnoze - raka pluća u četvrtom stadiju.

Iako joj je odstranjeno jedno plućno krilo te se trenutno nalazi usred ciklusa kemoterapije, radioterapije i imunoterapije koji će trajati još nekoliko mjeseci, tvrdi kako je zahvalna na pomoći svih onih koji su bili uz nju. "Da nisam krenula na terapiju, danas me više ne bi bilo. Zahvalna sam na tome što su oko mene bili ljudi koji su me slušali. O njima mi je ovisio život", zaključila je.