Žena zamalo umrla zbog ozljede palca tijekom pedikure

KANDIS SAVILLE-PARSONS se u srpnju 2018. odlučila počastiti tretmanom ljepote. Otišla je u kozmetički salon na pedikuru i opuštanje, ali ju je kozmetičarka turpijom za nokte slučajno porezala po palcu.

"Obrisali smo nožni prst, zamotali ga i ostavili da se osuši. Tada mi je kozmetičarka fotografirala nokte na nogama i to je bilo to", prisjeća se.

Inače, Kandis boluje od dijabetesa tipa 1 i pomislila je kako će rana vjerojatno teže zacijeliti, ali to je bio jedini razlog njezine brige. Nije mogla ni sanjati što će uslijediti.

"Kad sam se vratila kući, nožni prst počeo se crvenjeti i natekao je. Do sljedećeg jutra bio je gotovo dvostruko veći. Suprug Kurt i ja smo poludjeli", opisala je.

Kako je i sama bila medicinska sestra, pretpostavila je da je riječ o ozbiljnoj infekciji pa se odmah uputila u bolnicu. Primila je antibiotik te je upućena na kućno liječenje uz napomenu da se vrati u bolnicu ako se stanje pogorša.

"Kad sam ih pitala što znači 'pogorša', rekli su mi da se vratim ako mi nožni prst postane crn. I te noći je. Temperatura mi je također porasla. Groznica mi je bila toliko jaka da sam se tresla i zubi su mi cvokotali", ispričala je.

Požurila je sa suprugom nazad u bolnicu.

"Po našem dolasku u bolnicu medicinski tim pozvao je stručnjaka, koji je utvrdio da mi se infekcija preselila u kost i da bi mi trebali amputirati nožni prst. Operirana sam te noći", kaže.

Iako se nadala da će sada moći nastaviti sa životom, nakon nekoliko tjedana oporavka njezino se zdravlje pogoršalo. Osjećala je bolove u leđima, bila naduta i teško je mokrila. Još jednom se vratila u bolnicu gdje su ustanovili da njezini bubrezi ne funkcioniraju optimalno.

"Kako su tjedni prolazili, razina mog kreatinina nastavila je rasti i postalo je jasno da bubrezi otkazuju. Ali medicinski tim nije znao zašto. Napravili su biopsiju i nisu pronašli oštećenje bubrega, ali stanice nalik na cjevčice, koje su mi pomagale filtrirati krv kad je prolazila kroz bubrege, bile su oštećene. Imala sam ono što je poznato kao akutna tubularna nekroza (ATN), jedan od najčešćih uzroka zatajenja bubrega", govori.

Ipak, medicinski tim i dalje nije shvaćao zašto bubrezi otkazuju, pa su je nastavili nadzirati i provoditi pretrage. U većini slučajeva ATN-a bubrezi se mogu oporaviti uz pomoć dijalize kako bi uklonili višak otpada iz tijela. Ali funkcija njezinog bubrega nastavila se pogoršavati. Počela se jako nadimati, a onda je potpuno prestala mokriti. Ni uz pomoć katetera nisu mogli ništa izvući.

Kada su liječnici napravili pregled cijelog tijela, otkrili su crveni osip, ali i detalj koji ih je napokon odveo na pravi trag - koža joj se ljuštila unutar ušiju i pupka.

"Ti bokca! Imate sindrom toksičnog šoka", sjeća se Kandis da joj je liječnik rekao.

Kao što je njezin liječnik objasnio, to je komplikacija koja se može razviti nakon određene bakterijske infekcije, najčešće od sojeva Staphylococcus aureus ili onog što je poznato kao Streptococcus grupe A. Kako su te bakterije ušle i napravile kaos u njezinom organizmu? Putem ozljede koju je zaradila tijekom pedikure.

"Kada sam zaradila infekciju, bakterije su oslobodile toksine u krvotok. Odatle su se proširili na moje organe i počeli raditi ozbiljna oštećenja, poput otkazivanja bubrega. Bilo je sasvim logično, rekao je moj liječnik, jednostavno nisu tražili TSS jer je nevjerojatno rijedak", objasnila je u razgovoru za Women's Health.

Sindrom toksičnog šoka se najčešće spominje u kontekstu korištenja tampona i njihovog predugog ostavljanja u tijelu. No do njega može doći i uslijed bakterijskih infekcija, što je manje poznato.

Kandis ističe kako je ona najbolji primjer da nikada ne treba odustati od traženja odgovora, iako priznaje da joj život i dalje nije lagan. Osim što i dalje odlazi na dijalize te čeka operaciju transplantacije bubrega, susreće se i s drugim poteškoćama.

"Imam puno migrena, moram se nositi s mučninom i povraćanjem i provodim puno vremena spavajući i plačući. Ali svaki se dan podsjećam da se moram nastaviti boriti zbog svog dječaka i supruga", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.