Beogradska sladoledarnica Crna Ovca stigla je u Zagreb, pričali smo s vlasnicom

Foto: Index

CRNA OVCA, popularna srpska sladoledarnica, danas se konačno otvara u Zagrebu u Martićevoj ulici. Sladoledarnica je to koja se proslavila svojim neobičnim sladoledima, poput onog od suhih šljiva i slanine te od gorgonzole i kajmaka, a povodom otvorenja razgovarali smo s vlasnicom Ivanom Žunić, koja nam je svašta otkrila.

Ova zanatska sladoledarnica otvorena je 2015. godine u beogradskom kvartu Dorćolu, a od tamo se proširila diljem Beograda i u Novi Sad. Danas se njihov sladoled može probati na osam lokacija u Srbiji i jednoj u Hrvatskoj, u Zagrebu na adresi Martićeva 14B, a Ivana nam je ispričala kako je sve krenulo.

"Ideja je nastala iz ljubavi prema hrani i želje da radimo posao koji ćemo voljeti i koji će nas inspirirati da radimo nešto novo i drugačije. Odluka da to bude sladoled nije bila teška jer smo kao turistički vodiči puno putovali, najčešće u Italiju, gdje smo upijali znanja i otkrivali tajne ovog proizvoda jedući ga na svakom mjestu, u svakoj prilici i u ogromnim količinama", započinje Ivana svoju priču.

Sladoled se kod njih prije kupnje može i kušati

Sve je počelo, kaže, okupljanjem grupe prijatelja koji su odlučili realizirati plan otvaranja sladoledarnice koja će, osim tradicionalnih okusa, nuditi nešto drugačije, kako u kvaliteti tako i u izboru nekih jedinstvenih i neobičnih okusa. U tomu su, čini se, uspjeli, a u ponudi imaju zaista razne okuse.

"Najvažnije je da svi naši okusi nađu put do prave osobe jer ne vole svi isto, a zadovoljni kupci će biti oni koji pojedu sladoled koji im se sviđa i zato se sladoled prije kupnje kod nas može kušati", kaže Ivana i dodaje da u ponudi imaju klasične okuse kao što su malina, jagoda, vanilija, pistacija i razne vrste čokolade, ali istovremeno nude i nešto neobično, za one koji vole eksperimentirati.

Zato su na meniju i sladoledi raznih kombinacija, a Ivana je izdvojila samo neke – sladoled od kave sa sezamom i čokoladnim zrncima kave, od zelenog čaja s blago kandiranim jagodama, mascarpone sladoled od maline sa zrncima pistacija, sladoled od kokosa i lješnjaka s komadićima čokolade, Baileys sladoled s bademima u čokoladi…

Nude svašta – sladolede od češnjaka, parmezana, vrhnja…

"Volimo spajati ono što ljudi ponekad smatraju nespojivim, ali na kraju budu oduševljeni rezultatom. Sladoled se može napraviti od bilo čega, samo je pitanje koliko ima hrabrih kojima će se to svidjeti", kaže Ivana i tu ponajprije misli na nesvakidašnje kombinacije sladoleda po kojima su najpoznatiji.

Riječ je, osim već spomenutih sladoleda od suhih šljiva i slanine te od gorgonzole i kajmaka, i o sladoledu od parmezana, vrhnja, kokica, ječmenog slada ili fermentiranog češnjaka. Ideje, kaže nam Ivana, dolaze od njih i od njihovih djelatnika, no ponekad i kupci požele isprobati neku nesvakidašnju kombinaciju, pa se trude ispuniti i takve želje. A uskoro planiraju i nešto novo.

"Novi okusi su nam uvijek u planu i deseci novih okusa su trenutno na popisu za implementaciju. Nekada željeni rezultat dobijemo za pola sata, a nekada prođe nekoliko mjeseci dok ne dođemo do recepta kojim smo zadovoljni", kaže Ivana, a pitali smo ju i kako to da su odlučili otvoriti sladoledarnicu u Zagrebu i što nam sve spremaju.

Što nas sve čeka u Zagrebu?

"Odlučili smo to vrlo brzo nakon otvaranja prve sladoledarnice u Beogradu, kada smo shvatili koliko kupaca imamo koji nas sad već devet godina pitaju kada ćemo doći u Zagreb. Dakle, volja je uvijek postojala, samo je trebalo vremena da se ispune uvjeti", kaže Ivana i ističe da će se u Zagrebu držati starih receptura, no planiraju napraviti i nešto novo jer su im u Hrvatskoj, kao članici EU, dostupne kvalitetnije sirovine.

Tako ćete u Zagrebu moći probati neke odlične kombinacije, poput limuna i mente, banane, limuna i meda, karamelizirane bijele čokolade sa slanim čoko kuglicama, višnje s komadićima čokolade, bijele čokolade s jagodama u balsamicu ili naše osobne favorite koje smo uspjeli probati dan prije otvorenja - sladoled od oraha, od sezama, kombinaciju malina-menta i crna čokolada H2O, koja je napravljena posebno za vegane i one intolerantne na laktozu.

Za kraj, Ivana nam je otkrila po čemu je to njihova Crna Ovca posebna i po čemu se izdvaja od ostalih sladoledarnica.

"Ono što nas najviše izdvaja je zajednička ljubav prema sladoledu i ovom poslu, stalna potraga za što boljom sirovinom i odsustvo bilo kakvog kompromisa kada je u pitanju kvaliteta sladoleda. Svi naši zaposlenici trude se održati određeni standard što se tiče usluge, ali i kako njegovati ljubav prema ovoj deliciji i kako tu ljubav prenijeti dalje. Osim toga, naš način pripreme sladoleda podrazumijeva da sve radimo od nule i na taj način imamo veći utjecaj na krajnji rezultat", zaključuje Ivana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.