Brazilska limunada je pravo otkriće, evo recepta

Foto: Shutterstock

Brazilska limunada popularan je ljetni napitak kojeg mnogi vole, no u našim je krajevima još uvijek pomalo nepoznanica. U Brazilu je to standardno piće koje se poslužuje u restoranima, barovima, ali i kod kuće, gdje se podrazumijeva konzumirati napitke od svježe cijeđenog voća. Ova limunada ostavlja trpak, ali sladak okus, a priprema se od svježih limeta i s jednim tajnim sastojkom koji ju razlikuje od običnih limunada i drugih ljetnih pića, a to je kondenzirano mlijeko. 

Iako se ovo piće u Brazilu naziva limunadom, a priprema se od limeta, to je iz razloga što Brazilci limetu smatraju svojim limunom, a cijeđenu limetu nazivaju "limunada", budući da su im limuni prilično nedostupno voće, a limete su kod njih široko rasprostranjene i uobičajene. 

Kako se priprema

Početni korak je priprema sirupa, jednostavno sjedinite šećer i vodu tako što ćete miješati dok se šećer potpuno ne razgradi. Pripremite blender i izlijte u njega polovicu sirupa, dodajte svježe limete izrezane na osmine - nemojte ih guliti.

Blendajte, ali ne predugo kako ne biste samljeli srž limete koja bi tako mogla pustiti svoju gorčinu. Čar ove limunade je u korištenju cijele limete, a blendanjem samo nekoliko sekundi, čuva se svježina voća, ulje iz korice i sve ono zdravo iz njega. Dodajte polovicu šećernog sirupa, blendajte nekoliko sekundi, pa na kraju dodajte i ostatak sirupa.

U idućem koraku limunadu izlijte u vrč, iz nje uzmite preostale komade limete, na vrč stavite sitno cjedilo pa procijedite limete pritišćući ih žlicom dok sva preostala tekućina ne izađe.

Kada ste procijedili limete, dodajte kondenzirano mlijeko koje će piću dati dodatnu slatkoću i mliječni okus i izgled. Brazilci kondenzirano mlijeko dodaju u blender pa kratko izblendaju kako bi dobili mliječnu pjenicu na površini limunade - slično kako se priprema u nekim koktelima.

Prije posluživanja piće dobro ohladite, a izbjegnite stavljanje leda u vrč s limunadom jer će ju razrijediti i utjecati na kremoznost koju ste dobili dodajući mlijeko. Led stavite u čaše, a tek onda natočite limunadu, a za dekoraciju možete izrezati kriške limete i staviti ih uz led. 

Ovdje možete pročitati i cijeli recept za kućnu pripremu ukusne brazilske limunade. Isprobajte i uvjerite se koliko je jednostavan, a ukusan ovaj ljetni napitak. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.